Камера на Живо от Центъра на Разлог

Здравната каса с облекчения за хората с рецептурни книжки

Хронично болните с лекарствена терапия по протоколи за скъпоструващо лечение не е нужно да презаверяват изтичащи документи, тъй като срокът на валидност на старите се удължава служебно до 30 април 2021 г. Това съобщиха от РЗОК- Хасково.

Въведени са  и други облекчения процедури. Не е  нужно пациентите да посещават лекуващия лекар за изписване на лекарства по рецептурна книжка, а могат да ги получат без представяне на рецепта. Те могат да ги вземат според последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарства.  Задължително условие е да вземат лекарствата си от същата аптека, от която са ги получили последния път, уточняват от Касата.

От началото на годината инсулинозависимите пациенти не трябва да презаверяват в РЗОК протоколи за тест-ленти за отчитане нивото на кръвната захар. Ангажимент на лекуващия лекар е да прецени кога лицето има право на следващо изписване според специфични критерии.Ако в рецептурната книжка няма възможност за вписване на нови данни, се допуска допълването със страници по образец в аптеката, без да е необходимо посещение на общопрактикуващия лекар.

При необходимост от заверка на нова рецептурна книжка или вписване на нова диагноза в нея не е нужно посещение в РЗОК. Достатъчно е само посещение при общопрактикуващия лекар. Създадена е организация за подаване на информацията от джипитата при нас, допълниха от РЗОК.

Изпълнителите на първична и специализирана извънболнична медицинска помощ и аптеките са информирани.  Сигнали могат да се подават на е-mail: signal@has.nhif.bg.

Източник: marica.bg

Последвайте ни: