Камера на Живо от Центъра на Разлог

Зеленият код в „Матрицата“ всъщност е рецепта за суши

Близо 20 години след появата на култовата лента на братя Уашовски (днес сестри Уашовски) „Матрицата“, падащият зелен код е разгадан, съобщава cnet.com, позовавайки се на Саймън Уайтли – художникът, създал кода.

Падащият като дъжд зелен дигитален код, символ на култовата трилогия, всъщност е… рецепта за суши.

Кодът в „Матрицата“ е смесица от рецепти за суши“, разкри Саймън Уайтли, като допълни, че в основата на кода е готварска книга на жена му, която е родом от Япония.

В „Матрицата“ светът, който познаваме, всъщност е изкуствена реалност, създадена от машини с цел да подчинят и използват човека като източник на енергия. Главният герой Нео (Киану Рийвс) търси истината за Матрицата, вярвайки, че така ще освободи съзнанието си от нейния контрол.
Във филма кодът представлява визуализация на виртуалната реалност, която може да бъде прочетена само от Нео.

„Матрицата“ се появи на бял свят през 1999 година и промени света на киното завинаги. Лентата с Киану Рийвс и Лорънс Фишбърн спечели четири награди Оскар – за монтаж, звук, визуални ефекти и монтаж на звукови ефекти.

Бившите братя Уашовски, които преди няколко години смениха пола си, са режисирали продукции като „Матрицата“, „V като Вендета“, „Облакът Атлас“, „Пътят на Юпитер“.

Източник Информационна агенция „КРОСС“