Камера на Живо от Центъра на Разлог

Знаете ли, че…

sheepМакар алуминият да е най-изобилният метал в земната кора, в миналото добивът му е бил толкова труден, че е бил по-ценен от златото. На своите банкети Наполеон III давал на най-важните си гости алуминиеви прибори, а останалите използвали златни.

Слонската земеровка всъщност е по-близък родственик със слона, отколкото със земеровката.

Само около 2% от световното население има зелени очи. Това е най-редкият цвят на очите. Най-много зеленооки хора има в северна и централна Европа. Зелени очи имат почти 90% от исландците. От друга страна, повече от половината световно население има кафяви очи. Причината е, че кафявото е доминиращ цвят, което означава, че ако очите на единия родител са кафяви, то най-вероятно и очите на детето ще са такива. Интересното е, че зеленото е доминиращ цвят над синьото, но въпреки това има повече синеоки, отколкото зеленооки хора.

Дребните същества, като например мухите, изпитват времето по-бавно, затова успяват с такава лекота да избегнат замахването ви със вестника.

Мерилин Монро е имала по-висок коефициент на интелигентност (163) от Алберт Айнщайн (160).

Едва в началото на 90-те години на миналия век Римокатолическата църква признава, че Галилео е бил прав и Земята се върти около Слънцето.

Птиците най-често се блъскат в прозорците, защото смятат собственото си отражение за конкуренция. Документирани са над 225 вида птици, удрящи се в прозорци. Само в САЩ над 1 милиард птици годишно умират при сблъсък с прозорец.

При консумация рибата златоретица причинява халюцинации, които продължават до 36 часа. По времето на Римската империя, тя е била популярна дрога.

Населението на Австралия е 22 милиона души, а има 110 милиона овце. В Нова Зеландия пък населението е 4 милиона, а овцете са 50 милиона.