Камера на Живо от Центъра на Разлог

Иде евтинията! Създават държавни бензиностанции?

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, но и да продава горива на гражданите, съобщиха от МФ.

Основното предназначение е да се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

„С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии.

Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили.


Евтини и качествени горива! – това е проектът за държавни бензиностанции

В момента тече работа по изготвяне на проектозакон за създаване на държавна верига бензиностанции. Това потвърдиха на извънреден брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов и вицепремиерът Томислав Дончев.

„Да, държавата предлага да създаде собствени бензиностанции. Обявено е от днес, съвсем прясно е. Нашите експерти от министерство на икономиката и министерство на финансите в момента работят по изработване не проект. Скоро ще имаме законопроект и ще бъде пуснат за обществено обсъждане. Има обществен интерес към темата и с право. Целта е да се свали напрежението между цената и качеството и да изпълним задължения по европейски директиви за държавния резерв“, обясни министърът на икономиката Караниколов.

От правителството обявиха още, че така ще има здравословна конкуренция на пазара, която да регулира както ценовото предлагане, така и качеството на горивата.

„Пазарът ще има още един играч – дали това да се мисли като допълнителна гаранция и като конкуренция в сектора, да. Когато държавата се включи и предлага горива с минимална надценка, това ще е добре за потребителите“, поясни Томислав Дончев.

Той допълни, че едно такова държавно дружество ще спазва всички правила на конкуренцията, но така ще има ясен конкурент, така че цените да бъдат прозрачни и да има качество, което да се контролира и бе категоричен „ние ще бъдем равнопоставени на всички на този пазар“.

И Караниколов и Дончев обаче бяха категорични, че процесът по реализиране на една такава верига държавни бензиностанции ще отнеме изключително много време.

Промени и при данъчните складове

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители.

Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Някои от по-малките играчи на пазара на горива през годините на няколко пъти са заявявали, че „Лукойл“ ги притиска с условията за достъп до данъчните складове. От компанията категорично отричат.

Собственикът на бургаската рафинерия заплаши да спре работа заради нови законови текстове, които изискваха да монтира видеонаблюдение в данъчните си складове и да регистрира своите бази, свързани с нефтопровода до София.

Последвайте ни: