Камера на Живо от Центъра на Разлог

Избори 2021: Арестуваха членове на СИК за купуване на гласове, снимани бюлетини бяха обявени за невалидни

Членове на СИК в град Славяново, Плевенско, са задържаани за купуване на гласове.

Арестът е по редица сигнали, един от които е подаден от КП „Изправи се! Мутри вън!“ тази сутрин.

По информация на предизборния щаб на коалицията в Плевен, в момента полицията взима показания по случая и прави обиски на домовете на задържаните.Сигнали за купуване на гласове на платформите на коалицията са получени и от Русе, където цената на глас бе 30 лв., Стара Загора – 50 лв. и Девня – 100 лв. на глас.

Заснети в тъмната стаичка бюлетини в три секции в Пещера – 9, 11 и 17, са обявени за невалидни. Това се разбира от жалба до РИК, подадена преди час. В нея се твърди, че избиратели са заснели своя вот, това е установено от секционната комисия и бюлетините на тези избиратели са обявени за недействителни по чл.227 от ИК, за което са съставени протоколи от СИК. Както и че са налице груби нарушения на изборния процес, което компрометирало тайната на вота.

От РИК-Пазарджик са се свързали по телефона с председателите на посочените комисии, които са потвърдили, че бюлетините на избирателите, които са заснели своя вот, са обявени за недействителни по чл.227 от ИК, за което са съставени протоколи. Жалбата е оставена без уважение.

Депозиран е и сигнал, че в две секции в Начално училище „Г. С. Раковски“ мъж придружава гласоподаватели под претекст, че са неграмотни и им помага, но всъщност им подсказва с число за коя партия да гласуват. Председателите са уверили РИК, че такъв човек не бил стъпвал в ръководените от тях секции, затова и тази жалба не е уважена.

Източник: marica.bg

Последвайте ни: