Камера на Живо от Центъра на Разлог

Извънредно! САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Военната операция е по разпореждането на президента Доналд Тръмп, предаде АП.

Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви, че Русия не е била уведомена предварително. Все пак Пентагонът е избирал цели, за които е било известно, че е нямало присъствие на представители на Кремъл.

Преди една година САЩ удариха по сирийската военна база Шайрат близо до Хомс след приписана на Дамаск химическа атака.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април.

„Започнала е съвместна операция заедно с Великобритания и Франция, благодарим и на двете страни“, каза Тръмп в изявление от Белия дом. Той обеща, че операцията ще продължи „колкото е необходимо“ и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.
Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по „обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад“.

Летището на Дамаск не е било сред целите на западните удари. Телевизия „Ал Джазира“ съобщи, че западните въздушни удари по Сирия са били насочени по военното летище Мезза в предградие на Дамаск и база на ПВО в района на планината Касюн, както и по 41-а бригада на силите за специално предназначение и 105-а бригада на Републиканската гвардия. Според телевизията са ударени общо девет цели в Дамаск, негови предградия и други райони на Сирия.

Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши „дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации“.

Тръмп увери, че САЩ не се стремят към „безкрайно присъствие“ в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката „Ислямска държава“ бъде разгромена.

Източник fakti.bg