Камера на Живо от Центъра на Разлог

Изобретение на българи помага на 300 милиона души

Благодарение на компютърна програма, хора с далтонизъм могат вече да видят истинските цветове. Уникално изобретение, дело на българи. То би помогнало на 300 милиона души с цветна слепота по света.

Изобретено от двама българи – Дани и Васко, първото приложение в света, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси на цветовете е реалност, съобщава репортаж на „Нова телевизия“.

Хората, които страдат от цветна слепота, са около 300 милиона души в света. Те имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят. Не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо.

Дани и Васко се срещат за първи път на събитие за програмисти. Тогава били в различни екипи, но започнали да обсъждат идеи и така от 4 месеца работят заедно. Дани е създателят на приложението, а Васко е този, който го реализира на пазара.
Видовете далтонизъм са няколко и заради това програмата и промяната на цветовете се променя индивидуално на момента за всеки човек. Така от една идея, двамата днес вече имат своя фирма проекти, за които никой досега не се е сетил.

Приложението се продава от една седмица, но само в чужбина. За България, създателите имат друга идея.

Източник Информационна агенция „КРОСС“