Камера на Живо от Центъра на Разлог

Изчезналите след бедствието в Индонезия достигнаха 5000 души! Бройката на жертвите наближава 1800

Около 5000 души се смятат за изчезнали след земетресението и цунамито, които удариха град Палу в Индонезия. Това обяви официален индонезийски представител, което показва, че загиналите от бедствието може да са далеч повече от сегашните сводки за броя им.

Агенцията за бедствията в Индонезия уточни, че досега са открити 1763 тела след труса с магнитуд 7,5 по Рихтер и последвалото цунами, което удари остров Сулавеси на 28 септември, съобщава „Франс прес“.

Ала има опасения, че в два от най-тежко засегнатите квартали в Палу – Петобо и Балароа – може да има още хиляди жертви, погълнати от тинята, след като тя заля цели общности.

„Въз основа на информациите от ръководителите на Балароа и Петобо, има около 5000 души, които не са открити“, посочи говорителят на Агенцията за бедствията.

„Независимо от това, служителите там все още се опитват да потвърдят това и събират данни. Не е лесно да се получи точният брой на попадналите в свлачища, тиня и кал“, допълни говорителят.

По думите му, издирването на изчезналите ще продължи до 11 октомври, когато ще бъдат обявени за мъртви.Новите данни драстично увеличават прогнозите за изчезналите хора след бедствието, ударило преди 10 дни. Властите първоначално прогнозираха, че около 1000 души са били погребани под руините на Палу.

Но последните данни говорят за значителното разрушение в най-тежко засегнатите райони на Петобо и Балароа, след като картината на място стана по-ясна.

Петобо, група от села в Палу, беше един от най-тежко засегнатите от мощното земетресение и последвалото мощно цунами, които опустошиха крайбрежния град.

Източник bnews.bg