Камера на Живо от Центъра на Разлог

Инж.Любчо Луков-Самоковеца: „Опитите да се краде история не са от вчера“

На редакционната поща пристигна мейл от Инж.Любчо Луков-Самоковеца, в който се съдържа статия със следното съдържание, която публикуваме без редакторска намеса:

Предлагам на Музеен комплекс-Банско да даде 5 лева и да купи от книжарницата на Народната библиотека в София -един брой от Хилендарската кондика през 18-ти век, от която е видно, че противно на статията на проф. Йордан Иванов от 1938г. във в-к „Зора“, в която той твърди, че „в Хилендарската кондика уж прочел, че през януари или февруари 1765г. монахът Лаврентий довел в Хилендарския манастир много поклонници от с.Банско, които подарили скъпи дарове на манастира, а той му подарил бащината си къща в Банско…“ И Й.Иванов в статията прави извода, че „щом бащината къща на Лаврентий е в Банско, значи и Паисий е роден в Банско…“Но, драги читатели, в Хилендарската кондика през 18-ти век НЯМА такъв пасаж, никой не е идвал от Банско в манастира не само през посочения месец и дата, но ИЗОБЩО ПРЕЗ целия 18-ти век. Нито някой от манастира е стъпвал в Банско. Нещо повече, в Кондиката с. Банско ИЗОБЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА! По-досетливите се сещат защо не се споменава, за разлика от много други български селища-Копривщица десетина пъти, Самоков-също и т.н. Защото с.Банско не го е имало, то, както е видно от стр.46 от книгата на проф. М.Арнаудов за Паисий – Е СЪЗДАДЕНО ОТ САМОКОВЦИ В КРАЯ НА 18-ти век. Ако Музеен комплекс-Банско продължава да се стиска за тези 5 лв., колкото струва Хилендарската кондика, аз ще я купя и изпратя на градската библиотека в Банско за спомен от един  братовчед от Самоков! Впрочем Троянската война е била през 8-ми в. пр.н.е., Омир е живял и написал Илиадата 4 века по-късно, но сега- след 2800г.  за негово родно място претендират над 100 селища в Гърция и  Мала Азия. За Паисий до сега са десетина, а личният идеолог на президента Путин-Александър Дугин твърди, че Паисий – е …руснак!

Коя е причината през 1938г. проф.Й.Иванов да лъже открито? До Кондиката тогава не е имал достъп никой от България и са били възможни всякакви свободни съчинения. Второ: вероятно по нареждане на правителството тогава, за да се противодейства на чудовищната асимилационна  политика на Сърбия и Гърция по това  време! През Първата световна война Йордан Иванов заедно с Богдан Филов са прибрали от Охрид короната на Охридската архиепископия, само скъпоценните камъни на която струват над 40 млн. долара,  освен, че цар Борис Трети е имал по същото време специални симпатии към един човек в Банско…. Значи Иванов е бил най-довереният историк на правителството и двореца.

Временният успех на гореописаната  измама по времето на Т. Живков и сие, може би дава сили на някои да опитат да присвоят и Неофит Рилски. Но не хартиените  предположения  на доц. Божинов от института по история на БАН, а съвременната  наука чрез  ДНК-то ще покаже истината!

Инж.Любчо Луков-Самоковеца

Последвайте ни: