Камера на Живо от Центъра на Разлог

Инспектираха ремонтиран ски път край Банско след наводнението от 9 ноември, нe откриха нарушения

banskoskipatЕксперти на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ към Министерството на околната среда и водите и служители от Национален парк  „Пирин“ извършиха проверка на ски-път №1 „Бъндеришка поляна – Банско“ в района на местността Пещерите. Повод за инспекцията е сигнал от екологични организации, че ски пътят се възстановявал незаконно.
Проверено е изпълнението на възстановителните дейности по компрометирани участъци от ски-пътя, за отстраняване на нанесени камъни и скална маса, ремонт на повредени тръбопроводи на системата за изкуствен сняг, обслужваща ски-пътя, както и по извозване на разрушените съоръжения от територията на НП „Пирин“.
Възстановителните дейности бяха необходими за отстраняване на щетите, нанесени от излизането на водите от коритото на река Глазне в местността Пещерите и обявеното бедствено положение в Банско на 9 ноември 2016 г. При проверката експертите са констатирали, че възстановителните дейности са приключени,  пътят е видимо заравнен, инсталацията за изкуствен сняг работи, не е допуснато увреждане на съществуващата растителност в района на действие, не е допуснато замърсяване на околната среда, по трасето няма тежка строителна техника.
Ремонтът на ски-пътя в Банско е извършен с разрешение на Министерство на околната среда и водите и дирекцията на Национален парк Пирин. Проверката е извършена от експерти на МОСВ на мястото, където стана голямото наводнение в началото на ноември.