Камера на Живо от Центъра на Разлог

Искате и вие в космоса? Скоро ще имате такава възможност с балон (видео)

Интересът към туризма над повърхността на нашата планета все повече набира популярност. Заедно със скъпият и продължителен туристически полет до МКС, в близко бъдеще по-малко заможните жители на Земята ще имат възможност да отидат в стратосферата на надморска височина до 30 км, използвайки традиционните за целта балони.

Компанията Space Perspective, основана през 2013 г., сключи договор за предварителното обучение на бъдещи туристи, което ще се провежда на космодрума. „Кенеди“ във Флорида. Основателите на компанията, семейство Табер, от няколко години рекламират пътуването с балон в космоса. Независимо от това, досега компанията не е извършила нито един такъв полет с хора на борда, всички полети са извършени като част от тестване и за изпълнение на рекламни проекти.

Искате ли да летите в космоса с балон? Скоро ще имате такава възможност (ВИДЕО)

Един от най-успешните проекти, реализирани от Space Perspective, е пускането на пилешкия сандвич KFC в стратосферата. Сега основателите обявиха готовността си вече да вдигат балони с туристи. Официалното представяне показва концепцията за капсула с балон, наречена космически кораб „Нептун“. Пробен старт на летателния апарат е планиран за началото на 2021 година, а туристическите полети ще започнат през 2024 година.


Капсулата ще може да приеме до 6 туриста и един пилот. Пътуването „Нептун“ ще продължава шест часа, от които два часа ще са необходими за изкачване до височина от 100 хиляди фута (повече от 30 км) със скорост 12 мили в час. Тогава ще започне панорамен круиз, който ще продължи още два часа и ще се проведе на височина три пъти по-висока от средната височина на която летят гражданските самолети. След това корабът се приземява в Атлантическия океан или в Мексиканския залив.

Искате ли да летите в космоса с балон? Скоро ще имате такава възможност (ВИДЕО)

Продължителността на полета от шест часа принуждава разработчиците да осигурят на туристите бар и тоалетна, като те са подобни на тези в самолетите и са разположени в долната част на капсулата. Според основателя на компанията „най-добрият изглед в света“ ще има именно от тоалетната. Очакваната цена на шестчасовото пътуване до границата на космоса и стратосферата ще бъде около 125 хиляди долара.

Източник: fakti.bg