Камера на Живо от Центъра на Разлог

Искат да ни вдигнат водата с 20%!

ВиК Благоевград е внесло в Комисията за енергийно и водно регулиране искане за 20-процентно увеличение на цената на водата. Аргументът е, че без увеличението, държавното дружество няма да може да гарантира качеството на услугата, съобщи БНР.

“Направени са анализи и разчети на разходите, както и на необходимите инвестиции в общините с най-компрометирана водоснабдителна мрежа, които са в основата на поисканото увеличение”, каза управителят на държавното дружество инж. Росица Димитрова:

Цената на водата не е увеличавана от 2009 година. Поисканото увеличение е малко над 20%. На ВиК в Благоевград цената е една от най-ниските. От дружеството признават, че увеличението ще засегне най-бедните, за които държавата би трябвало да осигури водни помощи, аналогични на енергийните .
“Благоевград е една от четирите области, в която няма обединение на всички общини около изискването за един воден оператор. Това означава, че районът е изключен от възможността за финансиране на проекти по Оперативните програми “Околна среда“ и “Програма за развитие на селските райони“. Над 350 милиона са необходими за реконструкция на остарелите водопроводи, като най- сериозно е положението в централната част на Благоевград:Без промяна в цената на водата няма как да се случат нещата и няма откъде да дойдат други инвестиции”, каза Росица Димитрова.