Камера на Живо от Центъра на Разлог

Искат край на пушенето в найлоновите заграждения. Окичват заведенията с табели: “Пушенето забранено!“

В дена на световната борба срещу тютюнопушенето, нови предложения за рестрикция срещу пушачите влизат на дневен ред. Табелите „Пушенето забранено“ да бъдат върнати в заведенията. Те да бъдат формат минимум А4, като в тях се опишат и глобите за нарушителите. Това предвижда искане на сдружение „България без тютюнев дим“, което вече е внесено в Министерството на здравеопазването, съобщи д-р Маша Гаврилова от неправителствената организация, която беше и дългогодишен експерт във ведомството.

Табелите отпаднаха от 2012 г., когато с поправка в Закона за здравето влезе в сила тоталната забрана за пушене в закритите помещения на заведенията, поясни д-р Гаврилова, предава Днес. От сдружението настояват още с поправка във въпросния нормативен документ да се формулира, че закрито помещение означава „стени и покрив независимо от материала“.

Така ще се сложи край на пушенето в найлоновите заграждения по тротоарите на кафенета, пицарии и ресторанти, коментираха още от там. Помещенията за пушене на българските летища срещу такса да бъдат премахнати, настояват още от „България без тютюнев дим“.

Ние сме крайна дестинация в Европейския съюз, полетите ни до Европа са къси, пушачите могат да издържат, тъй като чакането за прекачване на друг самолет е не повече от 15 – 20 минути, коментира д-р Маша Гаврилова.

Ресторантите, кафенетата, бистрата и клубовете, в чиито закрити части са заловени пушачи от инспекторите на регионалните здравни инспекции повече от един път, да бъдат затваряни. Управителите им пък дори при първо нарушение да бъдат глобявани на място без право на обжалване а не, както сега, да им се пишат актове, които после се оспорват в съда. Предлага се още право да налагат актове да имат и МВР, Агенцията по безопасност на храните и Главна инспекция по труда.
Това пък се налагало от факта, че заведенията за хранене се инспектират от служителите на Агенцията по безопасност на храните, а за разлика от инспекторите на регионалните здравни инспекции, които по-трудно влизат в предприятията, тези на Главната инспекция по труда имат безпрепятствен достъп там, пише „Монитор“.

Тези наши предложения са от преди пет години, внасяме ги на всеки нов здравен министър, но до момента резултат няма, каза още д-р Маша Гаврилова.

Честотата на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) в България е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. Това заяви междувременно проф. Даниела Петрова, завеждащ-отделение по белодробни болести към Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в Александровска болница.

ХОББ често остава неразпозната и хората приемат първоначалните симптоми – „пушаческа кашлица“, за нормални. Европейската федерация за алергични и белодробни заболявания е установила, че до 300 000 души в Европа умират ежегодно в резултат на тази диагноза.

Най-честите причини за развитие на болестта са тютюнопушенето и интензивното и продължително излагане на прахови замърсители. ХОББ се среща по-често при мъжете, но в бъдеще се смята, че повече жени ще бъдат изложени на риск от развитие на заболяването поради нарастващия брой на пушачите.

Източник TrafficNews.bg