Камера на Живо от Центъра на Разлог

Испания пое управлението на Каталуния, Рахой сложи начело на областта врага на Стоичков

Испания официално пое прякото управление на област Каталуния и уволни сепаратистките лидери, предадоха световните агенции. Тази стъпка беше предприета, след като каталунският парламент прие декларация за независимост на испанската област. Мариано Рахой разпусна регионалния парламент и насрочи избори за 21 декември.

Досегашният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и 12-те членове на каталунското правителство няма да получават повече заплати и могат да бъдат обвинени в узурпиране на функции, ако откажат да се подчинят, съобщи БТВ.  Засега няма отговор от най-високопоставените каталунски представители.

По-рано през деня беше уволнен и директорът на регионалната полиция.

Междувременно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че ЕП няма да признае независимостта на областта.

„Европа няма да забрави факта, че в Каталуния бе нарушено конституционното устройство на Испания, която на свой ред е част от Европейския съюз. Това отделяне от Испания е отделяне и от Европа”, заяви Таяни в интервю.

Каталония има нов лидер и това е вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария. Решението е на министър-председателя на Испания Мариано Рахой, съобщава El Periodico, позовавайки се на съответното постановление на премиера.

По данни на източници на El Periodico от кабинета, Сорая Саенс де Сантамария ще изпълнява и част от задълженията на вицепрезидента на региона  Ориол Хункерас.

Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария се прочу у нас след скандала, който избухна между нея и футболната легенда Христо Стоичков заради сблъсъците с близо 800 ранени. В ефира на телевизия „Унивисион“ Стоичков поиска оставката на Де Сантамария. Камата обвини заместничката на Рахой, че дядо й, баща й и дори непълнолетния й син са последователи на Франко.
Тя пък се закани да съди футболната легенда за накърняване честта на семейството й. Стоичков се извини, но само за нападките по адрес на малолетния й син.

Източник bnews.bg