Камера на Живо от Центъра на Разлог

И Благоевград излиза на протест в защита на Пирин

Граждански протест под надслов „Да спасим Пирин!“ организрат и в Благоевград. Проявата ще се проведе в деня на откриването на председателството – 11 януари /четвъртък/, от 18:30 до 19:30 часа на площад “България” (пред Largo Mall). 

Протестът е срещу беззаконноста – и на местно и на най-високо национално ниво, водеща до унищожаване на българската гора и природа. Протестът не е просто срещу “втори лифт” или против развитието на ски туризма, а срещу незаконният начин по който това се случва. Протестът е на граждани, които искат да живеят в нормална държава, уточняват от коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”.

Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, обясняват организаторите.
Протестът ще проведе още в 15 града в България и 2 в чужбина – Лондон и Брюксел. Другите българските градове са София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Източник blagoevgrad.eu