Камера на Живо от Центъра на Разлог

Какво е синдром на неспокойните крака и какво го причинява?

Макар и да не изглежда опасно на пръв поглед, масовото заседяване на населението е един от най-големите проблеми на съвременното общество. Последни изследвания показват, че поради естеството на съвременните професии хората все повече се обездвижват. Престоят в офиса,работата на компютър, седенето зад волана и в градския транспорт – всичко това води до заседналия живот на хората от 21-ви век.

Това обаче води до натрупването на излишък от енергия, проявяваща се в един от основните признаци на безпокойството – треперене, тропане и често кръстосване и подскачане на краката. Състоянието е познато като синдром на неспокойните крака и макар да не е животозастрашаващо, може да разкрие належащ здравословен проблем.

При заседяване тялото започва да се стреми към повишаване на активността, за да се освободи от излишната енергия. В такива ситуации хората несъзнателно започват да се протягат, размърдват, променят позицията на тялото или извършват неосъзнати движения нагоре-надолу с краката си.

Някои хора обаче изпитват напълно непреодолимата нужда да движат краката си, когато са в покой. Това може да звучи безобидно, но синдромът на неспокойните крака може силно да влоши качеството на живот в ежедневието.
Изследванията са показали, че синдромът е неврологично състояние. Хората, страдащи от него, изпитват пулсиращи и разтегателни усещания, които често налагат движение, разтриване имасажи и в най-тежките случаи – прием на обезболяващи средства.

Тези усещания могат да се усилват мощно в седнало или легнало положение, чрез което възпрепятстват заспиването и дори водят до чести събуждания през нощта. Това влошавакачеството на съня и понижава нивата на енергия, работоспособност и имунна защита.

Близо 60% от хората, които имат синдром на неспокойните крака, са на мнение, че симптомите се дължат на стрес, прекомерен прием на кафе или на друго заболяване. Лекарите препоръчват за облекчаването на симптомите на синдрома повече физическа активност и храни, богати на желязо – като спанак и коприва например.

Източник Ezine.bg