Камера на Живо от Центъра на Разлог

Как да държим микробите вън от дома си

Новините относно разпространението на коронавируса (COVID-19) нашумяха тези дни, а заедно с това сезонният грип също афектира много хора в страната ни всяка година.

Грипът, известен на мнозина, е свързан с изключително неприятни симптоми и може да доведе до много сериозни усложнения. Грипоподобните заболявания преобладават най-вече през зимата и много хора са наясно колко важно е да следват правилата за лична хигиена и да избягват хора, проявяващи симптоми на зараза. По-малко известно е обаче на какво трябва да обърнем внимание през този период, за да държим патогените далеч от домовете си. Ето няколко важни съвета, които ще ви помогнат да създадете чиста и безопасна домашна среда.

Пускайте пералня/Перете по-често

Според американски микробиолог кърпите трябва да се перат на всеки три употреби, а спалното бельо трябва да бъде прано всяка седмица, за да се избегнат патогените. 1 По време на грипна епидемия, така наречената функция за почистване с пара е изключително полезна и ефективна: на устройствата на LG тя е посочена като “Steam” или „TrueSteam ™“.

Внимавайте с епицентъра на микробите 

В допълнение към редовното и старателно чистене, се налага да почистваме и дезинфекцираме предмети и повърхности, които използваме често или са били докосвани по няколко пъти на ден, тъй като те могат да бъдат фокусните точки за патогените, които пренасяме – например дръжките на вратите и шкафовете, светлинните первключватели, бюрата или кухненския плот. Не пропускайте да почистите повърхността на мобилния си телефон и дори дистанционното за телевизора. Ако редовно използвате компютър вкъщи, трябва да бършете клавиатурата и мишката с дезинфектираща кърпа.Чистете почистващите си инструменти

Без значение колко често чистите дома си, ако не дезинфекцирате или не сменяте редвоно използваните парцали, гъби и мопове, единствено разнасяте бактерията и вирусите, които те са събрали около апартамента си. Гъбите трябва да се дезинфекцират след всяка употреба, а мопът, кърпите и текстила трябва да се перат на висока температура с функцията за пара.

Мийте чиниите старателно

Зоната около кухненската мивка е любимото място на микробите и е много важно винаги да пазим приборите си чисти. Струва си да изберем модерна съдомиялна машина, която също включва TrueSteam функцията, която излъчва пара с висока температура срещу мръсотията и патогените. Ако все пак изберем да мием чинии на ръка, е важно да не забравяме да дезинфекцираме и сменяме гъбата често.

Поддържайте чист въздуха на закрито

Проветрявайте често и интензивно в затворени пространства. През отоплителния сезон обаче е трудно да се намери оптималното време на деня, когато концентрацията на замърсители във въздуха отвън е достатъчно ниска за проветряване, така че наистина да се подобри качеството на въздуха вътре.

За да си помогнете в това начинание, можете да се възползвате от пречиствател на въздух или климатик с антибактериален филтър, който премахва прашеца и праховите акари от въздуха. Изборът на климатик, оборудван с плазмен йонизатор, е полезен и за здравето ни, тъй като йоните, излъчвани от устройството, се свързват с вредните частици, като по този начин стерилизират въздуха и повърхностите на помещението, като същевременно елиминират миризмите. Тези функции помагат за поддържане на въздуха в помещението в най-доброто състояние през зимата, през грипния и отоплителния сезон и през лятото, помагайки на страдащите от алергии.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“