Камера на Живо от Центъра на Разлог

Как лимоните създадоха най-голямата криминална организация

Какво общо имат лимоните и портокалите с Кръстника? Според проучване, което бе публикувано миналия месец в журнала Journal of Economic History, процъфтяващата цитрусова индустрия е виновна за възхода на Сицилианската мафия през 19 век.

Търсенето на цитрусови плодове достига пик през 18 век, когато Джеймс Линд открива, че скорбутът може лесно да се предотврати, ако се ядат въпросните плодове.

До този момент на лимоните се е гледало като на луксозен продукт, който се използвал за декорация и ароматизатор, но не и като храна. Но между 1837 г. и 1850 г. износът на лимонов сок от сицилианците нараства от 740 барела до почти 20 707. Предназначената земя за култивиране на цитруси в Сицилия нараснала от 76 950 декара през 1853 г. до 268 400 декара през 1880 г.

Сицилия е едно от малкото места в Европа, в което са наличните всички климатични и географски условия, нужни за отглеждане на цитрусови плодове. Култивирането им е довело до постигане на 60 пъти по-голяма печалба за декар в сравнение с други култури.

Но лимоните са били изключително ценни за крадци, които тайно са се промушвали в овощните градини през нощта, за да крадат от ценната стока. Именно тук се намесва (прото) мафията. И в България знаем, че вниманието на мафията винаги се привлича от изключително успешни и доходоносни бизнес начинания. Производителите наемат съмнителни мъже да охраняват ценната продукция и да играят ролята на посредници между търговците и износителите. От тук се развива и охранителният рекет, който се разраства до познатата Сицилианска мафия.
Изследователите са използвали два набора от данни, за да докажат корелация между интензивността на мафиотската активност и продукцията на цитрусови плодове – паралел, който не се наблюдава с друга индустриална дейност или култивиране на друга култура.

Авторите на проучването обясняват, че организираната престъпна група е възникнала като отговор на външен шок при търсенето на портокали и лимони. Високите добиви и печалби в комбинация със слаби институции може да създаде пролука, която може да се използва за незаконни дейности.

Но цитрусовата индустрия може да е само част от историята. Основните причини са били социалната несправедливост в аграрната икономика; липсата на ефективни землищни политики, в отговор на нуждите на обикновените хора; наличие на посредници; връзките между политиците и елитите и естествено процесите на национализация.

Очевидно поуката от тази история е, че когато животът ти поднася лимони, създай най-страховитата и могъща криминална организация на света.

Източник 6nine.net