Камера на Живо от Центъра на Разлог

Кампания ревматични заболявания Югозападна България. Безплатен скрининг за ревматични заболявания ще се проведе в Петрич

Петрич става част от Националната кампания на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит „Кажи не на страха, попитай ревматолог“. В града ще бъде проведен безплатен скрининг за ревматични заболявания, който цели ранна диагностика и навременно лечение.

Петрич е седмият град в страната, в който гостува кампанията. Тя се провежда с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание на РБ, под патронажа на Община Петрич, с подкрепата Национална здравноосигурителна каса, Институт за здравно образование.

По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение.

Затова в Петрич ще бъдат проведени безплатни прегледи на хора, при които има повишен риск от развитие на ревматични заболявания. Медицинският специалист, който ще извърши прегледите, е д-р Здравка Методиева. Тя е единственият ревматолог в Югозападна България, лекар с няколко специалности – ревматология, кардиология, физиотерапия и „Вътрешни болести“. Присъствието на такъв специалист в кампанията е огромен плюс за пациентите, които могат да получат комплексна диагностика и терапия. Прегледът включва оценка на оплакванията, оглед на опорно-двигателния апарат, консултация по досегашни изследвания. Прегледите са за пациенти без поставена диагноза.Записванията за безплатните прегледи се осъществяват на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки делничен ден между 10 и 17 ч. Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.

За допълнителна информация: Николай Недялков, тел. 0886354530