Камера на Живо от Центъра на Разлог

Карането на ски и сноуборд извън маркираните писти в Пирин е забранено

Карането на ски и сноуборд извън маркираните ски-писти и трасета, определени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ (2004 г.), е забранено, а това е една от най-честите причини за образуването на лавини. Това беше подчертано на извънредна среща на ръководството на Дирекцията „Национален парк „Пирин“ към МОСВ с представители на Планинската спасителна служба-отряд Банско, ски и сноуборд учители.

Бяха представени действащите режими и норми в плана във връзка с повишената лавинна опасност и зачестилите инциденти с лавини на територията на парка.

Режимите се отнасят до поведението и отговорностите извън определените ски писти и трасета. На територията на националния парк работят 6 системи за противолавинна защита, поддържани от дирекцията на парка.
В техния периметър на действие няма задействани лавини. Началникът на отряда към планинската спасителна служба в Банско представи правилата за поведение при лавинна опасност. Беше направена и демонстрация за оказване на първа помощ на пострадали от лавина.

Източник blagoevgrad.eu