Камера на Живо от Центъра на Разлог

Картел! Почти всеки ден веригите са се договаряли за цените на горивото

benzinПочти всеки ден големите вериги бензиностанции са се договоряли за цените, на които да продават горивото. Това показват още резултатите от анализа на КЗК, с който беше констатирано, че има картел на пазара с горивата у нас. Картелното споразумение е започнало още преди 2012-а година и продължава до днес, съобщава Нова тв. Всеки, който се чувства ощетен от картела за тези години, ще може да търси обезщетение в съда. Това ще стане след транспониране на европейска директива в български закон. Ако това стане, с колективен иск, ощетените ще могат да съдят участниците в картела и за пропуснати ползи.

Според Комисията за защита на конкуренциятa „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД, която е позната за клиентите с марката „Газпром”, са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители. Комисията твърди, че с поведението си на пазара играчите са нарушили конкуренцията и са ощетили дребните фирми, които търгуват с бензин и дизел.

Проверката на КЗК започна в средата на миналата година. Регулаторът я започна заради анализ на сектора, в който се оказа, че между 2012-а и 2015-а година в движението на цените на горивата се наблюдават неестествени пазарни тенденции.
От антимонополната комисия подкрепиха днес тезата за монопол и с факта, че у нас разликата между цените на различните бензиностанции е в порядъка на 30 стотинки и твърдят, че разликата била далеч по-голяма в други страни в ЕС.