Камера на Живо от Центъра на Разлог

Каталуния обяви независимост от Испания, тя пък й отне автономията и обяви избори до 6 месеца

Каталунският парламент гласува за обявяване на независимост от Испания, докато Сенатът обсъжда отнемането на автономността на областта.

„За“ обявяването на независимост се обявиха 72 депутати, 10 гласуваха „против“, а двама се въздържаха.

По време на речта си пред парламента испанския премиер обяви, че ако Сенатът отнеме автономията на Каталуния, първата му работа ще е да отстрани от власт каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговите министри.
По-рано резолюция за независимост внесоха партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“, които имат мнозинство от 72 депутати в 135-местния парламент.

Те обаче излязоха от залата преди гласуването.

Испанският сенат, от своя страна, задейства член 155 от конституцията, с което се отнема автономията на Каталуния. С днешното си решение сенатът обяви и предсрочни избори в областта в следващите 6 месеца.

„За“ гласуваха 214 души, „против“ – 47, а един се въздържа.

Гласуването дойде минути след като каталунският парламент обяви независимост от Испания и поиска международната общност да я приеме.

В отговор испанският премиер призова за спокойствие и каза, че в Каталуния ще бъде възстановено върховенството на закона.

Испанското правителство се събира на спешно заседание заради решението на каталунския парламент.

По време на речта си пред сената по-рано испанският премиер обяви, че ако Сенатът отнеме автономията на Каталуния, първата му работа ще е да отстрани от власт каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговите министри.

Източник bnews.bg