Камера на Живо от Центъра на Разлог

„Кемпински“ в Банско дари тон храна на Парка за танцуващи мечки

Мениджърският екип на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско посети Парка за танцуващи мечки в Белица с благородната мисия да дари един тон пресни плодове. Всяка година хотелът планува посещението си именно през месец октoмври, тъй като по това време мечките се приготвят за зимен сън и имат нужда от повече храна и витамини.

Храната ще бъде скрита на различни места, така че мечките да могат да я търсят и намират сами, точно както се случва и в природата. Всички мечки се хранят по три пъти на ден и подлежат на ежегодни медицински прегледи. В момента в парка живеят 26 мечки, разпределени по темперамент в седем сектора. Последните две спасени през тази година пристигат от Албания, а в България от вече 10 години няма повече танцуващи мечки. Най-малката мечка в парка е на 2 години и половина, а най-възрастната на 36 години. Миналата година 19 от тях са изкопали свои собствени леговища и всички са спали зимен сън, което е ясен показател, че вече успешно са се адаптирали. По време на визитата на хотела в парка две от тях вече спят, а останалите се подготвят за зимен сън. Всяка мечка има своя собствена територия с достатъчно място, за да се движи свободно и да се катери. Живеят в гориста местност на площ от 120 000 кв.м., с достъп до естествени водоизточници и специално пригодени за тях бърлоги и езерца.
По повод на визитата, генералният мениджър на хотела Наталия Каширская коментира: „Това беше първото ми посещение в парка и съм много впечатлена. Паркът и заобикалящата го природа са прекрасни. Днес чухме историята за танцуващите мечки, как са били използвани за забавление на туристите и за болезнения начин на дресирането им да танцуват. За щастие, сега мечките са сред природата и персоналът на парка се грижи чудесно за тях. Ние ще продължим да ги подкрепяме в тяхната мисия и занапред и вече очакваме нашето следващо посещение там.“

Домакините от парка не пропуснаха възможността да изненадат екипа на хотела и изразиха своята благодарност като организираха домашно приготвен обяд, където всички се забавляваха и разказваха интересни истории.

Източник standartnews.com