Камера на Живо от Центъра на Разлог

КЗП: „Спазвайте правилата за безопасно поведение при ползването на атракционите в морските курорти”

Има набор от задължителни правила, които трябва да бъдат спазвани при ползването на атракционите по морето, за да се обезопаси както самото съоръжение, така и неговите ползватели.

Стопанисващите такъв тип обекти трябва задължително поставят информационни табели на видно място. Отговорност имат също родителите на по-малките деца, както и лицата, осъществяващи надзор над използващите дадения атракцион. Те трябва да направят необходимото указанията за безопасно поведение да бъдат спазвани. Това обясни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria On Air часове преди настъпването на астрономическото лято.

Предупредителната информация включва ограниченията относно минималната и максималната възраст, както и теглото на децата, които могат да използват даден аткракцион. Също и за това колко деца могат да ползват съоръжението едновременно. По отношение на облеклото трябва да се има предвид, че то не трябва да има свободни връзки и краища, които могат да се закачат за конструкцията на атракциона и по такъв начин да се създадат предпоставки за инцидент. Дългите коси също трябва да бъдат прибрани с подходящи аксесоари или в шапки.
Председателят на КЗП посочи, че Комисията следи за наличието на тази информация, както и за задължителните документи за съоръжението. Например, технически паспорт, в който е отразено състоянието, извършените проверки при въвеждането му в експлоатация, евентуални текущи или аварийни ремонти. Друг документ е разрешението за въвеждане в експлоатация, което се издава от общинските администрации.

В студиото на „България сутрин” Маргаритов заяви, че една от важните дейности на Комисията в летния сезон по направлението безопасност на стоките е контролът на пазара на надуваемите артикули. По думите му тяхната функция често пъти е надценявана от родителите. „Счита се, че когато детето е оборудвано с тях, няма рискове за неговата сигурност във водата. Истината е, че дори и в няколко сантиметра вода може да се стигне до удавяне, особено когато няма надзор и се предоверяваме на надеждните предпазни средства”, обърна внимание той.
Маргаритов акцентира върху важността на придружаващата артикула информация относно употребата му, както и върху риска при наличието на остри ръбове по него да се стигне до нараняване на детето. Той посочи, че заедно с Агенция „Митници” Комисията следи да не бъде допускан вносът на опасни стоки, включително и от такъв тип. Благодарение на това сътрудничество няколко хиляди артикула бяха задържани на границите през последните две години, тъй като не отговаряха на европейските стандарти за безопасност, припомни председателят на КЗП.

В рамките на кампанията Лято`2018 Комисията ще проверява, както атракционите в курортните комплекси, така и туристическите и търговските обекти за съответствие с нормативно установените изисквания за функционирането им и с оглед защитата на интересите на потребителите. Първите извършени по морето проверки са в обекти, които през минали периоди са били проблемни. „На този етап считам, че има воля те да бъдат приведени в съответствие с изискванията на Наредбата за категоризация на туристическите обекти”, каза още Маргаритов.