Камера на Живо от Центъра на Разлог

Кипър облекчава мерките, островът се отваря за чуждестранни туристи

От днес в Кипър започва третата фаза на облекчаване на мерките срещу коронавируса и излизане от наложения през януари национален локдаун. От днес също така страната възобновява полетите и работата на летищата си и започва да приема чуждестранни туристи, като България е в „червената” категория държави.

Днес в класните стаи се връщат учениците от лицеите и техникумите.

Отварят се отново музикални школи, образователни центрове и други институции за извънучилищни занимания, спортни съоръжения на закрито, фитнес зали, басейни, галерии.Гимназистите ще влязат в училище след две седмици, от 16 март.

От същата дата ще възобновят работата си ресторанти, кафенета и други заведения за обществено хранене.

Дотогава остават в сила и ограниченията за излизане от вкъщи (два пъти на ден с изпращане на смс), и вечерният час (от 21 до 5 ч.).

Всички, които се връщат на работните си места днес – учители, училищен персонал, работещи в другите обекти, които се отварят, задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за COVID-19. Тестовете се извършват безплатно в рамките на организираната от Министерството на здравеопазването национална скринингова кампания.

С облекчаването на ограниченията и рестартирането на още икономически сектори ще се засили контролът за спазване на здравните изисквания за предпазване от разпространение на коронавируса. За целта правителството обяви набирането на 260 безработни за „COVID инспектори” със заплата от 1000 евро.

Ограничителните мерки се премахват плавно и постепенно, за да не се поставят под риск постигнатите добри резултати в борбата срещу разпространението на коронавируса, но и в същото време да се даде въздух на гражданите и бизнеса, подчерта здравният министър Константинос Йоану. В последните две седмици в страната се извършават по около 30 – 40 000 теста на ден, като положителните резултати от тях са само около 0.5%.

От днес според одобрения от правителството план започва и постепенната нормализация на въздушния транспорт, като Кипър се отваря за чуждестранни туристи и гости.

Никозия започва да прилага оценката на риска за здравето на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, според която страните са категоризирани в „зелена”, „жълта” и „червена” група.

България в момента е в „червената” категория, според издадения в събота от Министерството на здравеопазването списък с над 50 държави. Всички пристигащи от страната ни трябва да имат два отрицателни PCR-теста – 72 часа преди полета и след кацането си на острова. За влизане на сънародниците ни в Кипър отпадат две ограничения, действащи от 1 август миналата година досега – те да имат разрешение за постоянно пребиваване на острова и да останат в двуседмична карантина след пристигането си.

Възобновяване на работата на летищата е изключително важно за туризма на Кипър, неговия основен икономически сектор, който през 2020 г. претърпя катастрофален спад от 84% на броя на туристите.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни: