Камера на Живо от Центъра на Разлог

Клуб “Туризъм и екология“, в ОУ “Н. Парапунов“-Разлог, беше на гости на древните траки

Интересно започна лятната ваканция за членовете на клуб “Туризъм и екология“. Водени от мотото  на клуба – „Опознай и съхрани“,  заедно със  своята ръководителка Жанета Барова и Елена Рабаджиева, третокласници  и четвъртокласници  от ОУ “Н.Парапунов“-Разлог се пренесоха в праисторически времена /  V-IV век преди новата ера/, попадайки в древно светилище в землището на с. Долно Дряново.

То е едно от най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа. За да могат да започнат разходката си, всички преминават  през първата “Промушвачка“. След нея, сред високи до 88 м скали малките туристи откриват с изумление скалния феномен „Главата“- един от така наречените „Владетели на светилището“ и още две скални човекоподобни глави, голям брой каменни изваяния на земноводни – риби, змии, костенурки, малко слонче и др.
Атмосферата се допълва и от 2 пещерни заслона, слънчев  часовник, римски път, място за жертвоприношения , за лечение на древните тракийки и др.

Местните жители наричат мястото „Градището“.  В създадения красив ландшафтно-исторически парк е обособена и специална „Алпийска пътека“, където децата поставят на изпитание смелостта, пъргавината и сръчността си.

Тръгвайки си с неохота от мястото,  всички обещават да се върнат отново със своите близки.