Камера на Живо от Центъра на Разлог

Кой е най-калоричният десерт в света?

Най-калоричният десерт в света носи гръмкото име „Римска империя“ и е направен от 18 лъжици сладолед, натрупани върху основа от четири гофрети. Тази планина от сладост се поднася гарнирана с безброй сладки екстри, като единственото, което подлежи на промяна е поставянето или премахването на няколко шоколадови блокчета, пише в. Mirror.

Това сладко блюдо е измислено в сърцето на Уелс, а именно в столицата Кардиф.

„Искахме да построим Колизеума в Рим от вафли, а след това да го запълним със сладолед. Но творението ни все падали и падаше…“, обяснява Мандийп, създател на десерта.

Десертът „Римска империя“ е покрит с шоколадови блокчета (по желание на клиента), различни видове топинг, сладки сиропи с разнообразни аромати, пресни плодове и късчета брауни. Истинско изобилие, което граничи с безумие.

Според туристическата компания Thomson Lakes, която проучва и води класация на най-калоричните десерти в света, кулинарното творение на Мандийп съдържа 3 845 калории. Този изумителен брой го поставя на второ място в класацията на туроператора, оставяйки далеч след себе си досегашният номер 2 — „Върховната мелба“ от Банкок, Тайланд, съдържаща някакви си ± 200 калории.
Уелският десерт далеч надмина и двукилограмовата палачинка, наречена „Milky Whey Challenge“, предлагана в кафене в Загреб, Хърватия.

„Никога не правим нещата наполовина. Баща ми винаги ми е казвал, ако правя нещо, да го правя както трябва“, смее се мъжът, в чиято глава се родил идеята за „Римска империя“.

Мандийп добавя, че повечето възрастни са загубили детето в себе си и целта на неговия десерт е била да им припомни вълнението от детството.

Досега не се е намерил човек, който да се справи сам с десерта.

Източник fakti.bg