Камера на Живо от Центъра на Разлог

Кой се плаши от петък, 13-и и 13 хубави неща, случили се на Петък 13-ти

Днес е петък, 13-и. Самото число 13 се смята за прокълнато. Символиката на цифрата също идва от християнството – на тайната вечеря били 12 верни ученици, а 13-ият предал Спасителя.

В резултат на дълбоко вкоренения в съзнанието ни фатализъм  80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пък пропускат писта №13. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция също нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-поносимо.
Според законите на американския щат Индиана в петък, 13-и, всички стопани на черни котки трябва да пускат питомците си на разходка на улицата само ако им сложат звънче на нашийника.

За мнозина петък 13-ти е фатална дата, но това не е съвсем така:

1. На 13 януари 1942 г. Хенри Форд патентова първия в света пластмасов автомобил, известен като Соевия автомобил.

2. На тази дата отново през месец януари се отбелязва патронният празник на Свети Мънго, покровител и предполагаем основател на шотландския град Глазгоу, починал на тази дата през 614 г.

3. Принц Хари достигна Южния полюс
Въпреки всички препятствия принц Хари и останалите любители на приключенията в експедицията „Да ходим с ранените“ пристигнаха точно днес на Южния полюс. В последното си съобщение на своя блог принцът написа: „Половин ден ходене и ще стигнем до Южния полюс на петък 13-ти, нещастна дата за едни, щастлива за нас“.

4. Церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Атина
Тя се състоя на 13-ти август (петък) през 2004 г. Британският отбор спечели общо 30 медала на игрите, включително два златни за Кели Холмс в бяганията на 800 и 1500 метра.

5. Патентован е акордеонът
Това се е случило на 13 януари (петък) 1854 г.

6. Във Великобритания е основана първата нудистка колония
Британците захвърлили всички дрехи след откриването на Клуба на Северен Девън в Метърел на 13-ти юни (петък) 1930. Нудистката колония е основана от Катрин и Едуард Хемингуей, братовчед на известния писател Ърнест Хемингуей.

7. Открит е надписът Холивуд
Надписът, който първоначално е бил HOLLYWOODLAND, е показан в петък, 13-ти юли 1923 г. Той е поставен, за да рекламира жилищното строителство, но бързо се превръща в една от най-големите туристически атракции в света.

8. На 13 януари 1128 г. папа Хонорий II издава декрет, с който обявява рицарите тамплиери за божия армия.

9. На същата дата за първи път е използвана катапултираща седалка от германски летец-изпитател.

10. Бенджамин Франклин произнася една от прочутите си фрази
„В този свят нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“. Думите били написани от един от бащите основатели на Америка в писмо до Жан-Батист Льорой на 13-ти ноември 1789 г. Те продължават да са валидни и днес и вероятно винаги ще бъдат.

11. Според календар на телевизионното шоу „Улица Сезам“ от 1973 г. 13 януари е рожденият ден на Гуменото пате. На тази дата в САЩ се отбелязва Денят на популярната гумена играчка.

12. На 13 януари 1610 г. Галилео Галилей открива Калисто – четвъртия спътник на Юпитер.

13. Идва събота
След всеки петък 13-ти, идва събота 14-ти, а това означава само едно – уикендът е близо. Така че защо да не забравим за датите, да захвърлим всички тези суеверия и просто да се забавляваме?

Източник marica.bg