Камера на Живо от Центъра на Разлог

Колоездачно състезание тръгва от Баня по пътя на римляните

В колоездачното състезание “По пътя на римляните”, до момента по предварителни записвания, ще присъстват над 100 професионални колоездачи от възрастови групи „Юноши старша възраст“ и „Мъже елит“.

Надпреварата за „Купа Долчини“ се провежда за четвърта поредна година у нас. През 2018 г. „Купа Долчини“ се проведе в София на 5 и 6 май, в Дупница и Сапарева баня на 26 и 27 май.

Тази седмица, на 16 юни професионалните колоездачи ще стартират от Хотел „Хот Спрингс и Спа“ в посока към село Баня, от там към Разлог. Там ще бъде старт/финала на 8-те колоездачни обиколки, които трябва да направят между трите населени честа – Банско, Разлог и Баня. Общото разстояние, което колоездачите ще изминат на 16 юни е 124 км.

На 17 юни ще се проведат две състезания. Критериум по точки за професионалните колоездачи и изкачване до хижа Вихрен за любителите коолездачи. В критериума категория „Юноши старша възраст“ще направят 36 обиколки, а „Мъже елит“ ще направят 42 обиколки с дължина на обиколките от 1150 метра.

На 17 юни ще се проведе и старт за любителите колоездачи, те ще се състезават в три категории – мъже, жени и ветерани.

Ще изминат разстоянието от Банско до хижа Вихрен.
Колоездачното състезание се организира от екипа на Hot Springs Medical & Spa Hotel съвместно с Българския Колоездачен Съюз.

„Тази година поставяме началото на един проект за популяризиране на туризма в красивата разложка котловина. Колоездачният спорт е великолепен начин за привличане на туристи от България и от други държави“, заяви Явор Капитанов, управител на хотел „Хот Спрингс“ в Баня.

Състезанието се казва „По пътя на римляните“ във връзка с инициативата на Европейската Спа Асоциация (ESPA), включваща по една от Римските спа дестинации на Европа.

Държавите партньори на проекта са: Германия, Франция, Португалия, Италия, Унгария, Румъния, Гърция и България – обединени около споделеното историческо римско наследство и минералните находища. Именно тук, в района на разложкото село Баня минералните извори са около 70.

Състезанието ще бъде ежегодно. „Нашата цел е следващата година да бъде включено и в календара на Международния Колоездачен Съюз (UCI), което означава, че ще бъде отразено от Евроспорт и други световни медии, увери Любослав Венков, управител на фирма „Долчини“, която има дългогодишен опит в провеждането на колоездачни турнири.

Източник dariknews.bg