Камера на Живо от Центъра на Разлог

Корупцията в правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти вече е токсична за България

Както вече стана ясно, ЧЕЗ – България продаде българските си активи на никому неизвестната доскоро фирма „Инерком” на „видната” пазарджишка енергийна инвеститорка – Гинка Върбакова.

Това се казва в позиция на партия „Възраждане“.

Така електроразпределителната мрежа на половин България, приватизирана за жълти стотинки преди 15 години от правителството на НДСВ и ДПС, се оказа в ръцете на едно най-вероятно подставено лице, зад гърба на което за пореден път надничат интересите на българската олигархия. Какви са фактите?

Регистрираната през септември 2017 г. фирма „Инерком”, с капитал от 50 000 лева, собственост на физическо лице от Пазарджик, което никой в енергийния бранш не познава като някакъв капацитет в тази сфера, закупува за 640 милиона лева бизнес с годишен оборот от 1.5 млрд. лева и пряко засягащ живота на над 2 милиона български граждани. Собственикът на тази фирма – гражданката от град Пазарджик Гинка Върбакова, „случайно” се познава от над 20 години с енергийния министър Теменужка Петкова. Същата, подава оставка, но за по-сигурно, чак ден след като сделката е финализирана.

„Възраждане“ пита защо министър Теменужка Петкова не сигнализира обществеността и регулаторните органи, преди сделката да бъде реализирана, след като вижда нещо нередно в нея и по този начин да я предотврати. Защо си е мълчала?

Освен нея, някой друг от правителството бил ли е запознат с подробностите около сделката и ако да, защо не е предприел нищо по случая. Звучи смешно и нелепо, че никой в управлението не е наясно със сделка по прехвърляне собствеността на предприятие от стратегическо значение за икономиката на страната и пряко свързано с националната сигурност.
Ние от „Възраждане“ смятаме, че напротив, всички в управлението, както от ГЕРБ, така и от Обединените патриоти, са били наясно от самото начало, но са си мълчали, защото в случая престъпната схема е голяма и както се казва, ще има за всички.

Възраждане счита това за абсолютно недопустимо и в конкретната ситуация не смятаме дори да призоваваме правителството да се намеси чрез контролните си органи, за да прекрати сделката. Вместо това, издигаме единствено адекватното, според нас искане в условията на подобно престъпление и то е моментална и безусловна „ОСТАВКА”!

Източник fakti.bg