Камера на Живо от Центъра на Разлог

Край на платените ученически бележки

Отрязък от амбулаторния лист вече извинява отсъствията в училище. Така досегашните бележки отиват в историята и лекарите не би трябвало да събират такси за издаване на този тип документи. Новата система  на практика действа от 1 май. Това съобщи днес пред журналисти  заместник–здравният министър Жени Начева.

Здравното министерство отдавна планира извинителните документи да се издават чрез отметка в амбулаторния лист, по аналогия с болничния. По този начин ще се облекчи административната тежест на личните лекари, за което те настояваха на последния си протест.

„Въведена е функционалност съгласно която от амбулаторния лист автоматично да се генерира информация за извършен  преглед без да се пише диагноза на детето“, обясни Жени Начева. Така няма да има и злоупотреба с личните данни на малките пациенти, каквато може да бъде конкретното заболяване.

Жени Начева поясни, че в този случай родителите не бива да плащат такси тъй като данните се генерират автоматично и от амбулаторния лист има отделен отрязък.От началото на тази учебна година имаше нови изисквания към извинителните бележки, свързани с повече информация, която лекарите трябваше да отразят в документите.
Затова и те въведоха такси, които варираха между 1 и 5 лв., и провокираха недоволството на родителите. Те недоумяваха защо се налага да заплащат, след като детското здравеопазване е безплатно. Джипитата обаче стояха твърдо на позицията си, че тази административна услуга е допълнителна за тях и не се заплаща от Здравната каса.

Източник marica.bg