Камера на Живо от Центъра на Разлог

Кулинарните магии на Италия и Швейцария

Защо италианската кухня е толкова популярна

Италианската кухня е цяло пътешествие с наслада от уникални вкусове, аромати, естетичен вид на ястията. Трудно може да се състави национална листа на италианските блюда. Традиционните ястия са много разнообразни, като имат и различни варианти според регионите – съставки, начин на приготвяне, подправки.

Те се приготвят по тайни рецепти, които поколенията са пазели през вековете; всеки вид е самостоятелен с уникален вкус. На практика цялата италианска кухня е популярна по света. За пример може да се даде пастата, която е емблематична за Италия.

Има тънки и дебели макарони, къси, дълги, кухи, плътни, във вид на спирала, шапки, кану, камбанки, като гнездо, на пръстени, гладки, релефни, сплескани спагети и много други, които се използват за многобройни ястия. Не е случайно, че италианците са направили даже музей на спагетите със 176 вида показани тестени изделия.

Многообразието е характерно и за пиците. Няма някаква  „обща“ пица, която да си поръчате. Трябва да се уточни – Неаполитанска ли, някоя от сицилианските ли, Римска и т.н.

За да сте сигурни в оригиналния вкус, е добре да изберете проверени и доказали се специализирани ресторанти като италианския ресторант в Банско – Леонардо, където всичко се приготвя по автентични рецепти и с оригинални италиански продукти. Разбира се, италианската кухня не е ограничена само до пица и паста.

Тя включва многобройни и вкусни супи, месни ястия, рибни, зеленчукови, особено с домати.

В Южна Италия например в 80 на сто  от ястията включват домати или доматени сосове, като сосовете им до голяма степен задават международния стандарт за направата.

В Северна Италия е популярно ризото – ястие от ориз с месо, гъби, сирене, трюфели, морски дарове, риба и др. В северните части се отглеждат и грах, царевица, тиквички, аспержи, които също влизат в състава на много ястия. За Централна Италия най-емблематични са брускетите и кростините.

Вълшебства със сирена

Швейцарската кухня е уникално преплитане на различни кулинарни традиции. Тя е силно повлияна от готварството на немци, италианци и французи, които са основните етнически общности в страната.

Разбира се, тези  готварски практики са се развили по самостоятелен път според релефа и климата, които определят поминъка и бита.  Така се е получила специфичната швейцарска кухня с уникални ястия, които могат да се опитат и в България по оригинални рецепти, например в швейцарския ресторант Фондю в Банско.

Не може да не се споменат швейцарският шоколад и швейцарското сирене, които са със световна известност. Шоколадът не е измислен в Швейцария, но швейцарците подобряват неговата формула и задават съвременния му вид и вкусови качества.

Производството на сирена пък е с вековни традиции – за Грюер има описана технология още от началото на 12 век; за Ементал – от 13-и; за Вашрен Фрибуржуа – от 15-и, Апенцелер се прави от 700 години.

Сирената са в основата на най-известните и вълшебно вкусни национални ястия на Швейцария – Раклет и Фондю. Названието Раклет всъщност идва от едноименното сирене, което се разтопява и могат да му се прибавят сушено месо, малки лукчета, варени картофи, варени или домати. Изключително вкусно е дори и ако просто се намаже върху варен картоф или хляб.

Фондю също се основава на разтопено сирене, но се използват поне два вида. Разтопяването става в бяло вино до смес, гъста като крем, която съчетава вкусовете на сирената и виното. Освен това се използва и черешова ракия – най-вече за аромат.

Съдът, в който се разтопяват сирената, предварително е намазан с чесън, ястието се подправя с лимонов сок, бял и черен пипер, индийско орехче. Консумира се, като се топят залъци хляб чрез специални вилици. Има варианти с тънки резени месо за варене в бульон или запържване в мазнина, както и шоколадово фондю с плодове.