Камера на Живо от Центъра на Разлог

Лешояди превземат бизнеса със смъртта

pogrОборотът от бизнеса със смъртта е в размер на милиони, а номерата за измъкване на пари от почернените семейства нямат край. Отвличане на трупове и изнудване на близките да им го върнат срещу скъпо погребение, адвокати, които дебнат близките на жертви на катастрофи, преди да бъдат заровени, погребални агенции, които плащат подкупи на болнични шефове за повече клиенти.

Това са само част от номерата, които търгуващите със смъртта прилагат на обезумелите от мъка хора. В голяма част хватките им връзват, защото в този момент близките не разсъждават трезво и вярват във всяка измама.
Полицията е по петите на организирана група от адвокати, които дебнат по гробища и морги за семейства, загубили близки при катастрофа. Използват момента, заблуждават хората и им казват, че трябва да съдят този, който е причинил катастрофа. Лъжат ги, че сроковете за подаване на иск са 5 дни, а не 5 години, както е в закона и затова бързо трябва да подпишат договор. В голяма част от случаите след делото взимат 80% от обезщетенията, които се полагат на близките, разказват техни колеги. И допълват, че договорите са така изпипани, че да не могат да се оспорват.

Често става дума за суми от около 200 000 лева, а на близките се дават по 1000 лева на ръка. Ченгетата установили, че част от адвокатите се повтарят и си съдействат. Става дума за юристи от Русе, Пловдив и Враца. Разследват се и полицаи, за които се знае, че дават информация на юристи за катастрофи и жертви.
Пари от смъртта изкарват и болнични шефове, които взимат подкупи от погребални агенции. Това се прави, за да допуснат агенцията да има офис в самата болница. Често той се намира близо до моргата, а в лечебното заведение санитарите и патоанатомите бързо ви упътват къде да погребете близките си. Ако не стане с добро, погребалните агенти може да ви изнудват с това, че няма да ви върнат трупа за погребението. Такива имаше в миналото, но напоследък черният бизнес отново се е ожесточил.

Трета градска (Националната кардиологична болница), „Пирогов“ и „Александровска“ са само част от софийските болници, за които е известно, че имат погребални агенти наред с останалия си персонал. Схемата върви в цялата страна. Колкото по-голяма е смъртността в лечебното заведение, толкова повече подкупи фирмите дават на шефове, санитари и патоанатоми.

За да допуснат траурната агенция, се плащат хиляди левове подкупи, но и трябва да имате протекция от ъндърграунда, казват хора от бранша. Последно прокуратурата подхвана санитар във врачанската болница за подобна схема.

Отделно от това хиляди левове е печалбата от цветя за гробищата, които, веднъж купени и оставени, след това се събират отново и се препродават на следващите опечалени. С тази част се занимават предимно ромчета, които заработват стотинки.

Най-евтиното погребение излиза 3 бона

„По дрехите посрещат, но по погребението хората си правят сметка как си живял“. Подобни девизи висят в офисите на много от траурните агенции. Най-евтиният възможен вариант, като изключим социалните погребения, струва около 3000 лева. В цената влиза и изработването на надгробния паметник, която стига и 1000 лева. Луксозният вариант да изпратят покойника предпочитат не много голяма част от хората, тъй като цената на услугата е около 15 000 лева. В този случай само лъскавият ковчег със сребърен кръст струва 4500 лева. Отделно от това агенцията подготвя и раздаването на храна, традиционно след погребение като коктейл на по-тихо и скъпо място.

Съвсем евтиният вариант включва талашитен ковчег за 80 лева, кръст за 10, голям портрет на починалия за 20 лева. Кетърингът за 50 души излиза около 400 лева. И тук далаверата идва с венци от по 200 – 300 лева, често събрани от предишни погребения, само със сменени надписи. 200 лева за свещеника ви искат от погребалното бюро, независимо че такава такса няма. Гримът на покойника струва 30 лева, а обличането му – 50.

Източник vsekiden.com