Камера на Живо от Центъра на Разлог

Лисицата е най-добрият приятел на човека

Най-добрият приятел на човека е кучето, това се знае от векове. Но преди 16500 години хората са били на съвсем друго мнение.

На гробището Уйун ал Хамам в Йордания били открити два гроба, в които заедно с хората били заровени лисици. Самото гробище е на около 16 500 години и се отнася към мезолитичния период.

Гробове, в които са били открити кучета, заровени със стопаните си, датират четири хиляди години по-късно. В първия гроб, открит в йорданското гробище, са били погребани заедно мъж и жена, като близо до мъжа, заедно с други негови явно любими предмети, имало череп и раменна кост от лисица. Във втория гроб имало цял скелет на лисица, където пък липсвали черепът и раменната кост.

В гроба с лисицата имало няколко кости, които принадлежали на мъжа от съседния гроб. Логиката сочи, че лисицата е била убита и заровена заедно със стопанина си. Личи си, че гробът е разравян и костите са пренасяни от друго място – при повторното погребение останките на лисицата отново са били до тези на стопанина й. Видима е силната връзка между човека и лисицата.

Смята се, че в древността пренасянето на човешките останки е имало огромно значение. Във втория йордански гроб няма нито един предмет, има само кости от лисица. Това може да говори само за едно: че преди хиляди години хората и лисиците са имали много силна връзка.
Най-вероятно лисиците са били домашни животни и затова е трябвало да придружат стопаните си в отвъдното. В древността никой не е ходил на лов за лисици, защото именно те са били домашните любимци, които по-късно са били заменени от кучетата. По всяка вероятност хората са предпочели кучетата, тъй като са много по-дружелюбни от лисиците и много лесно се опитомяват.

Лисиците могат да бъдат опитомени, но за това се иска страхотна воля, подход към животните и търпение. По природа лисиците са много плашливи и трудно се поддават на каквото и да било обучение.

Източник jilo.bg