Камера на Живо от Центъра на Разлог

Лудница заради продажбата на ЧЕЗ! Министър подаде оставка, чешки милиардер изумен от сделката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка.

Причината са съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си, мотивира решението си Петкова.

Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера. Това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката, заяви Петкова.

Тя категорично отрече да познава или да е кума на лицето Гинка Върбанова, която ръководи фирмата, закупила ЧЕЗ.

В четвъртък чешката компания взе окончателно решение да продаде бизнеса си у нас на българската компания „Инерком България“. Тя се ръководи от Гинка Върбакова.

В парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще очаква завръщането на Борисов от Брюксел и решението ще се обсъжда на Коалиционен съвет.

Цветанов каза, че Петкова няма роднински отношения Върбакова.

Ще излезем с достойнство от тази ситуация, заяви Цветанов.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов коментира, че не е запознат с решението на Петкова, въпреки че и двамата бяха в парламента.

Собственикът на чешката енергийна компания Energo-Pro – милиардерът Яромир Тесарж, оспорва прозрачността на процедурата за продажба на българските активи на CEZ в България. Неговата компания първоначално бе спрягана за почти сигурен купувач на бизнеса на конкурента си в България, но CEZ избра за купувач пазарджишката семейна фирма „Инерком груп“.
Тя е еднолична собственост Гинка Върбакова, чиято кума според вестник „Капитал“ е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Активите на „Инерком груп“ са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

Тесарж е убеден, че това се е случило, защото процедурата за подбор на купувач не е била прозрачна, пише той в писмо до чешкото дружество.

Предприемачът подкрепя своето писмо с анализ на BDO Advisory. Изследването на консултантската компания критикува по-специално ЧЕЗ, че не предоставя на потенциалните купувачи един и същ достъп до информация.

Това е и причината, поради която компанията му „Енерго-про“ предлага по-малка сума за покупка от победителя на „Инерком груп“.

„Заключенията в доклада показват, че процесът по продажба на активите очевидно е бил засегнат от недостатъчна информация за оферентите, което затрудни позицията им и е по-малко вероятно да дадат възможно най-доброто предложение“, се казва в доклада.

Собственикът на „Енерго-Про“, който вече е на българския пазар и чиято дистрибуторска мрежа обслужва над един милион клиенти, смята, че поведението на ЧЕЗ в процеса на избор на купувач за аматьорско.

Източник bnews.bg