Камера на Живо от Центъра на Разлог

„Луфтханза Техник София“ разширява производствения капацитет в България

Глобалният лидер на пазара на услуги в областта на авиационната поддръжка и ремонта на самолети, Lufthansa Technik, разширява капацитета си с нов хангар, офисна и мултифункционална сграда на Летище София, превръщайки се в най-голямата компания за базово обслужване на самолети в Източна Европа. Българското подразделение „Луфтханза Техник София“ ще бъде също така и най-голямата база в мрежата на Lufthansa Technik в Европа.

Lufthansa Technik Sofia

Размерът на инвестициите в проекта по разширението, направени съвместно с джойнт венчър партньора „Бългериан Еъруейз Груп” ЕАД, възлизат на приблизително 35 милиона евро. Средствата са използвани за изграждането на новия хангар, нови работилници и 6-етажна многофункционална сграда с офисна част. Разширението ще доведе до увеличаване броя на производствените линии и развиване на централизираните дейности, които „Луфтханза Техник София“ извършва в цялата мрежа за базово обслужване на самолети на Lufthansa Technik. Това означава нарастване на производствения капацитет с 60% или общо 1 милион човекочаса извършвана работа на година, както и ще генерира 30% увеличение на персонала в София до 1300 човека.

„Резултатите на „Луфтханза Техник София“ през последните 9 години доказаха, че компанията има значителен принос в развитието на българската авиационна индустрия. Успяхме да изградим едно ефективно портфолио от услуги за поддръжка и ремонт на самолети, превръщайки се в лидер на европейския MRO пазар. Горди сме с това, което нашите специалисти в България са постигнали и виждаме голям потенциал за развитие, предоставяйки висококачествени услуги и решения за нашите клиенти“ – заяви Даниел Хофман, изпълнителен директор на „Луфтханза Техник София“.
”Като партньор на Lufthansa Technik, „Бългериан Еъруейз Груп“ участва от самото начало в реализацията на една мечта, наречена „Луфтханза Техник София“. В резултат на нашето успешно 9-годишно партньорство, всеки пътник, който каца на Летище София, забелязва изградените 4 многофункционални хангара за поддръжка на тясно корпусни самолети. Общият размер на инвестициите в оборудване, съоръжения и обучение на персонала, които сме направили в базата от 2007 г. досега, възлиза на повече от 100 млн. евро. Проектът е реализиран на 64 хил. кв. метра земя и сме горди, че именно ние направихме тази голяма стъпка за развитието на родния авиационен пазар.“- сподели Пламен Атанасов, изпълнителен директор на „Бългериан Еъруейз Груп“ ЕАД.

Модерното съоръжение на „Луфтханза Техник София“ може да обслужва до 8 тясно корпусни самолета едновременно за основен ремонт и поддръжка, както и 1 самолет в носова позиция за работа по системите в кабината. Базата в София предлага комплексно обслужване: от линейно до IL-/D чекове, включващо целия спектър от допълнителни услуги като боядисване, интериорни решения и AOG support. Две от производствените линии предлагат възможност за цялостно боядисване. Компанията заема приблизително 64 хил. кв. метра площ в района на Летище София, което й позволява да изпълнява всички спомагателни дейности, свързани с базовото обслужване на място, или в тясно сътрудничество с останалите бази на Lufthansa Technik Group. Съвременните технологии на компанията й позволяват да покрива най-високите стандарти за опазване на околната среда

„Луфтханза Техник София“ е един от най-големите корпоративни инвеститори и работодатели в българската авиационна индустрия. Компанията е специализирана в поддръжката и основния ремонт на самолети от семейството на Airbus A320 (скоро A320 NEO) и Boeing 737 (Classic и NG). Инженерите на компанията осъществяват и линейно техническо обслужване на различен тип самолети, сред които Airbus A320, Boeing 737 и Embraer E-серии.

 • “Луфтханза Техник София“ е основана в края на 2007 г. като съвместно дружество между Lufthansa Technik (75,1%) и „Бългериан Еъруейз Груп” ЕАД (24,9%). Компанията е специализирана в линейно и базово обслужване на тясно корпусни самолети от семейството на Airbus и Boeing. Освен в базата си на Летище София, компанията предлага линейно обслужване и на летищата в Бургас и Варна.
 • “Луфтханза Техник София“ отговаря на най–новите технологични стандарти за базово обслужване на Lufthansa Technik Group. Географското местоположение на българската база дава възможност да се обслужват клиенти от Европа, Близкия Изток и Северна Африка, както и отлични условия за високо конкурентно съотношение между цена – качество. Базата на компанията е на територия от 64 хил. кв. м. на Летище София и е изградена по последни технологични стандарти. Има капацитет да обслужи до 8 тясно корпусни самолета едновременно за основен ремонт и поддръжка, както и 1 самолет в носова позиция за работа по системите в кабината. В допълнение, 2 от производствените линии предлагат възможност за цялостно боядисване. Просторните работилници, на площ от 5000 кв. м., позволяват на “Луфтханза Техник София“ да изпълнява всички спомагателни дейности, свързани с базовото обслужване на място или в тясно сътрудничество с останалите бази на Lufthansa Technik Group. Съвременните технологии на компанията й позволяват да покрива най – високите стандарти за опазване на околната среда.
 • “Луфтханза Техник София“ е специализирана в поддръжката и основния ремонт на самолети от семейството на Airbus A320 (скоро A320 NEO) и Boeing 737 (Classic и NG). Базата в София предлага комплексно обслужване: от линейно до IL-/D чекове, включващо целия спектър от допълнителни услуги като боядисване, интериорни решения и AOG support. В компанията работят над 1 000 високо квалифицирани служители, които се обучават по най – високите стандарти на Lufthansa Technik. Lufthansa Technik Group работи изцяло в съответствие със спогодбата EASA Part 145 и е сертифицирана по ISO 14001 и OHSAS 18001 и EN9110.
 • Продуктовото портфолио на “Луфтханза Техник София“ се разширява непрестанно, за да посрещне и отговори на изискванията на пазара и клиентите. Успявайки да намали времето за изпълнение на всеки един ремонт, осигурявайки високо качество, “Луфтханза Техник София“ вече се превърна във водеща компания за поддръжка и ремонт на тясно корпусни самолети в Европа.

Основни дати в развитието

 • Стартира с 2 линии за базово обслужване, основен ремонт и поддръжка за самолети – 2008 година
 • 3 допълнителни производствени линии и линейно обслужване за самолети от типа A320/B737/E190 в София, Варна и Бургас – 2011 година
 • Централизиране на дейностите и локализирането им в “Луфтханза Техник София“ – 2013 година
 • Най-голямата база за основен ремонт на Lufthansa Technik в Европа – 2017 година

Ключови факти

 • Компанията е основана през 2007 г.
 • Персонал: + 1,100 души
 • Площ на заемания терен на Летище София: 64,000 кв. метра
 • 100 млн. евро инвестиции в инфраструктура и обучение (от 2007 г. досега)
 • 5 производствени линии за обслужване на самолети и допълнителни 3 линии, които ще влезнат в експлоатация
 • Шестетажна сграда, позволяваща разрастването на централните отдели в София
 • Повече от 300 нови служители ще бъдат назначени на работа в компанията
 • Нарастване на производствения капацитет с 60% или общо 1 милион човекочаса извършвана работа на година

Услуги

 • Линейно обслужване на самолети от типа:
  • A319, A320, A321
  • 737CL/NG
  • ERJ-190
 • Базово обслужване на самолети от типа:
  • A319, A320, A321
  • 737CL/NG
 • Други допълнителни услуги