Камера на Живо от Центъра на Разлог

Маги Халваджиян: „Свободата е по-важна от хляба“

Продуцентът Маги Халваджиян също коментира нашумелите събития около „Шоуто на Слави“.

Предаването бе спряно от ефир вторник (18 април) за втори пореден път. Причината сега бе гостуването на разследващия журналист Васил Иванов, който обвини Нова телевизия в налагане на цензура.

Ето какво написа Халваджиян във Фейсбук!

„От както работим с различни телевизии е имало опити за натиск от политици или от разни служители в телевизиите! Така е било винаги! За мен няма нищо ново в това! Политици и хора , които имат някакава власт всячески са се опитвали да манипулират истината! Проблема е, че самите журналисти (или поне по-голямата част от тях) покорно си мълчат за да не си изгубят работата! Помня, че след нашата пресконференция по повод сваления от ефир брой на „Господарите“ много познати журналисти ми се обадиха и ми споделиха, че или са ги накарали да сменят заглавието на статията, която са написали или, че са им редактирали материала! Попитах ги тогава: Защо мълчите? Защо се подчинявате? А те всички ми отговаряха по почти еднакъв начин: И къде да отида? Навсякъде е така! Кой ще ми храни децата!? Това е истината! С този начин на мислене, никога нищо няма да се промени!
Малко са хората, които вярват, че свободата е по-важна от хляба! Да и ние си задавахме същите въпроси, когато решихме да си разтрогнем договора с Бтв и да дадем пресконференция! А сега накъде? Триста човека и семействата им ще останат без заплати! Ще издържим ли финансово докато си намерим нова телевизия? А ако никоя телевизия не ни покани, защото сме шило в торба? Въпроси и избори дами и господа! За нас тогава беше по-важно да докажем правотата си и цената, която щяхме да платим нямаше значение! Защото свободата е по-важна от хляба! Оцеляхме! И станахме по- силни! Не ме питайте какво ни е коствало! Важен е резултата! И това, което направиха Васил и Слави също е много важно! Защото ще има последствия! Защото онези с телефоните, ще се замислят преди да звънят! Тази битка е обща! Не само на журналистите а и на цялото общество!

Запомнете, че докато има агнета, ще има и вълци! Аз мога смело да ви заявя, че след онзи случай с нашата пресконференция никой никога повече не се опита да ни влияе, да ни нарежда и да ни цензурира! Свободата не се дава даром! За нея се бориш и воюваш! Гледах цялата пресконференция на Слави! И ще кажа само Браво! Така трябва да се прави! Чух и какви са му мотивите за да не си тръгне! И ще кажа нещо важно! Слави смени си юристите! Слави е независим продуцент и в договора му с медията трябва да има клауза, която да му гарантира независима редакционна политика! При наличието на такава клауза медията не може да си позволи да му свали предаването, защото тя ще е в нарушение на договора! А ако въпреки това го свали, Слави спокойно може да си скъса договора и да ги съди!

Източник fakti.bg