Камера на Живо от Центъра на Разлог

Македония бойкотира референдума за името си, НАТО и ЕС

Македония бойкотира референдума. След като на 12 юни т.г. беше подписан договор за смяна на името на Македония, днес македонците гласуват за референдум за новото име на страната. По данните за броя гласували, обаче се оказва, че те са ударили бойкот. Защо?

Според данните от гласуването се оказва се, че албанците са гласували масово за референдума в Македония, а българите са го бойкотирали. Победа на ВМРО в Македония и провал за клонинга на ДС в България. Пропадна северномакедонският опит за прочит на българската история. Следва референдум от двете страни на границата за присъединяване на Македония към България и общо членство в ЕС и НАТО.

22,76% (407 714 души) от имащите право на глас 1 806 336 души в Македония са гласували към 15 ч. на референдума за новото име на страната, съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от радио „Свободна Европа“.

Те отговарят на въпроса „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?“. Договорът от 12 юни променя името на бившата югославска държава на Република Северна Македония.

Референдумът е консултативен, тоест резултатите от него формално не задължават парламента да се съобрази с вота на гражданите, но допитването е ключово за бъдещето на Македония и има изключителна политическа тежест.За да бъде признат за успешно проведен, днешният референдум трябва да изпълни две условия по закон:

1) да са гласували поне половината плюс един от всички граждани, имащи право на глас;

2) поне половината плюс един от гласувалите на референдума да са избрали отговора „ЗА“ или „ПРОТИВ“;

Активността е по-ниска в сравнение с местните избори през 2017 г. и с парламентарните от 2016-а, показват още данните. През 2017-а към 13 ч. са гласували 492 882-ма избиратели, а през 2016-а: 601 230.

Най-висока е активността на референдума към 15 часа в Център, Скопие (34,98%), Сарай (36,57%), Карпош (32,21%), Липково (30,42%), Крива паланка (30,35%) и Чаир (27,96%).

Източник bnews.bg