Камера на Живо от Центъра на Разлог

Македонците пак закъсаха с идентичността, откриха каменен надпис от времето на Самуил в Охрид

„Цар Самодържец Самуил и българин” – тези думи ясно се четат на каменен надпис, който случайно беше открит при ремонтни работи в Охрид. Новината потвърждаваща за кой ли път българския характер на последния цар от Първото българско царство.

В началото на месец март на хълма Плаошник над Охридското езеро, където някога е бил изграден Климентовия университет и манастира “Свети Панталеймон” работници извършвали укрепителни дейности, когато се натъкнали и изровили от земята част от камък с надписа от времето на Цар Самуил.

Наличието на находката потвърдил пред агенция “Фокус” и уредник от местния археологически музей, който изрично пожелал да не се съобщава името му, за да не пострада в местоработата си:

„Целият град знае и говори за каменния надпис, но властите го скриха и не разгласяват за находката в тукашните медии. Мен не ме е страх, но те молам да не пишеш фамилията ми, защото сега събирам документите за българско гражданство и могат да ми попречат“, каза по телефона от Охрид Борис Г. 
Най-вероятно става дума за дарствен надпис на Цар Самуил, който потвърждава традицията на предшествениците му, българските царе Симеон, Борис I и Петър. Поредното доказателство за българския характер на Самуиловото царство обезмисля за кой ли път продължаващите смехотворни твърдения на днешните македонски власти за античния произход на Македония и тезата им, че Самуил е бил македонски цар, който си няма нищо общо с някогашната българска държава.

Източник E79 News