Камера на Живо от Центъра на Разлог

Малки пещерняци от Бачево на курс по спелеология в пещерата „Спропадналото“

Ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ село Бачево взеха участие в кратък курс по спелеология в пещерата „Спропадналото“ край Разлог. Курсът е организиран от Българската федерация по спелеология.
bachevopeshtera
Повече от 20 деца от V, VI и VII класове и техният ръководител Горица Лазарова се докоснаха до красотата на пещерата и изпитаха неповторимото усещане за съприкосновение с този интересен и различен свят. Учениците за първи път посещават пещера, а интерес за всички предизвика колонията от прилепи, зимуващи в пещерата.
 bachevopeshtera1
В подводната пещера учениците изслушаха лекцията на водача за основните правила при влизане в пещера, адекватното поведение за опазване на пещерните образувания, също така и лекция за образуването на тази пещера и история за проучването й до сега. Интересен е фактът, че то все още не е завършено, а са изследвани само около 400 м. от нея и в бъдеще предстои опознаването и картографирането й.
 bachevopeshtera3
За безопасността на участниците в курса се погрижиха опитни спелеолози от Българската федерация по спелеология, начело с председателя й Сашо Попов. Участниците бяха разделени на две групи, като на всяка от тях бе представена възможност да научи нещо ново и интересно за образуването на пещерите, за най-дълбоките пещери в България и в света, за животинските видове, за мерките за опазване на уникалния подземен свят, както и най-важното правило „В пещерите най-важна е взаимопомощта- там оцеляваш само ако помагаш на другия!“.
bachevopeshtera2