Камера на Живо от Центъра на Разлог

Малчугани, от ОУ „Н.Парапунов“, получиха урок по родинознание и родолюбие в най-свидните кътчета на България

В дните преди един от най-хубавите български празници – Гергьовден, третокласници и четвъртокласници от ОУ „Н.Парапунов“ проведоха поредния си необикновен урок: кратка разходка в едни от най-свидните кътчета на България, съхранили миналото и красотата на нашата земя.

Учителките Жанета Барова, Елена Рабаджиева и училищният психолог Калина Ергина заведоха учениците си на местата, събитията на които решават Освобождението на България: панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“, Шипка – „Орлово гнездо“ и паметника на върха, както и храм-паметника „Рождество Христово“, издигнат в памет на загиналите за прохода руски и български защитници в подножието му.

Всяко кътче от Търново сякаш разказваше някаква история, а в ранните утринни часове из непристъпния  Царевец всеки миг беше като очакване да се появят славните български владетели.
Следваха  градчета и села, които се гушат едно в друго, сякаш за да запазят топлината си. Децата останаха безмълвни и в подземната старопланинска перла – пещерата“Съева дупка“ и пред величието на старопланинския първенец връх „Ботев“.

Последва прехласването пред изкусните занаятчии в работилниците и дюкянчетата на Трявна и Етъра.

Заели местата си в различните класове на Старото Тревненско школо, коментираха, че и днес можем да въведем табелките, с които определяли поведението на учениците през далечната 1839 г.: „ленив“, „непокорен“ или „прилежен“, „мъдър“

Ръководителите пожелаха на малките пътешественици да се срещат по-често с повече светини от нашата история и култура и природни забележителности.