Камера на Живо от Центъра на Разлог

Мангалица–породата прасе с вид на овца

Мангалица е рядка порода свине от унгарски произход, която има необикновен растеж на къдраво руно по цялото тяло подобно на това на овцата. Руното може да бъде черно или червено, но най-често е русо. Единствената друга порода прасета с дълго окосмяване е изчезналата вече Lincolnshire Curly Coat of England. Мангалица е последната останала порода свине, които играта на природата е сътворила такова руно. Свинете са били почти унищожени до 1990г, когато общата им бройка е била 200.

Мангалица е прасе, прилича на овцете, заради рунтавата си  вълна, но също така има дружелюбен и предан характер като на куче.

Развъждането на Мангалица започва през 1830г. в Австро-Унгарската империя. Ерцхерцог Йозеф Антон, седмият син на римския император Леополд II, получил от сръбският княз няколко свине порода Шумадия и ги кръстосал с породите Bakony и Szalonta. Получената нова порода Мангалица имала руно като на овца и били склонни към по-голямо покачване на теглото. Първоначално видът бил запазен само за Хабсбургската царско семейство, но заради страхотният вкус става толкова популярен, че до края на 19-ти век била основната порода в Европа.
Мангалица не изисква специални грижи и бързо се угоява. В действителност породате е една от най-дебелите в света-от 65% до 70% от собственото тегло е мазнина. Месото се счита за най-вкусното свинско в света.

От началото на 19-ти век до 1950 г. е най-популярната порода свине в Унгария. Маста, бекона и салама са широко търсени на европейският пазар по това време. Маста е използвана за готвене, както и в производството на свещи, сапун и козметика.

Интересът към породата значително спада в средата на 20-ти век когато хората научават, че наситените мазнини са опасни за здравето. Видът се заменя с такива с повече месо и по-малко мазнини. До края на 1970 г. Мангалица могат да бъдат открити в Австрия само в националните паркове и зоопаркове, а в Унгария остават по-малко от 200 разплодни свине.

Интересът към породата се връща в средата на 1980 г., когато се създава се Унгарска национална асоциация на развъдчици на Мангалица, с цел да се предпази видът от изчезване. През следващите двадесет години традиционната наденица мангалица със сладък червен пипер отново се появява на унгарските пазари. Днес има повече от 8000 разплодни свине в Унгария, които произвеждат 60 хиляди животни всяка година.

Източник jilo.bg