Камера на Живо от Центъра на Разлог

Мария Антоанета от Кърджали: „Не ти харесват магистралите и метрото на Бойко?! Х̀оди пеша, бе!“ Немаш хляб – яж пасти!

С това изказване френската кралица Мария-Антоанета остава в историята като пример за цинизъм и бездушие към хорските проблеми. Във времето на френската революция репликата буквално е струвала главата на родената в Австрия царствена особа.

За щастие днес не живеем във време на революционен терор, но живеем във време на протести – граждански, социални, антиолигархични, екологични. Хората днес искат истината – за това как ни управляват, за това как работи правосъдието, какъв въздух дишаме, как назначени от Иван Костов приватизатори станаха богаташки елит, живеещ с чувство на безнаказаност.

В такива времена на протест властта дължи на хората скромност, защото даже и една изпусната цинична реплика може да коства стотици хиляди загубени гласове на изборите, а авторът на подобни мъдрости ще се прости с главата си – за щастие само в политически смисъл… Ето че председателката на Народното събрание Цвета Караянчева успя да се покаже като истинска Мария Антоанета, но не от Версай, а от Кърджали. В събота пристигна в Лом с огромен кортеж от джипове и лимузини, с пищен антураж и голяма по численост охрана, за да говори пред местния актив на ГЕРБ.И роди бисера, че който иска да протестира няма право да пътува по магистралите, построени от Бойко Борисов и да се вози на метрото, построено от Бойко Борисов: „хОдете си пеша!”, бе краткият и ударен извод на парламентарната шефка, която явно всячески опитва да изглежда като най-верен оръженосец на премиера. Цинизъм на три! Цинично е в най-бедния регион не само в България, а в целия ЕС – българският Северозапад – да демонстрираш луксозни автомобили, с чиято цена в Лом може да бъде построена болница, училище, да бъдат дадени надбавки за пенсионерите, и какво ли още не.

Цинизъм е да пратиш да ходят пеша всички, които не са съгласни с правителството. Все пак, метрото и магистралите не са нито личен подарък от властта за нейните гласоподаватели, нито са някакво чудо невиждано – всяка модерна държава е нормално да има подобна инфраструктура, и да я използва всеки, независимо от възгледите му, защото все пак те са платени с пари на българските и европейските данъкоплатци.

Цинизъм само по себе си е и това, че вместо да говорят за реалните проблеми на хората, от властта предпочитат удобните зали с верни и надъхани фенове, на които да четат поучителни лекции и сказки в стилистката от едно друго време, което уж беше отминало. Нужно е Мария Антоанета от Кърджали да се извини на избирателите днес. Утре ще е много късно…

коментар:Тереза Петрова
фейсбук

Източник: bnews.bg

Последвайте ни: