Камера на Живо от Центъра на Разлог

Марсилия обхваната от футболни ексцесии

StadeVelodromeeuro2016Вторият ден от Евро-2016 ще се започни не толкова с двата мача Уелс-Словакия и Англия-Русия, а с изстъпленията на запалянковците в Марсилия, главно английски и руски. На два площада в града вчера следобед се събраха няколко хиляди английски запалянковци, много от които пийнали. Отначало група от тях започна да хвърля бутилки срещу полицаите, които в отговор пуснали в ход сълзотворен газ и димки, пише „Пик“. По-късно 22 руски запалянковци атакуваха около 100-на британски запалянковци, които в отговор хвърляли по тях стъклени бутилки, а после отстъпили.
Руснаците ги подгонили из пресечките, завързали се сбивания, при които 4 британци бяха ранени по главите. Руснаците избягали от местопроизшествието. Полицията бе принудена да използва водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръсне ултрасите. Сбивания в Марсилия имаше и в четвъртък и петък. Подстрекатели пак бяха английските запалянковци, но също и местни жители. Малко преди мача Англия-Русия запалянковците на двете страни пак се сбиха – този път край стадиона „Велодром“.

Общо при вчерашните сбивания между привържениците на двете страни бяха ранени 31 души. Един англичанин е в предсмъртно състояние, други трима са тежко ранени, като двама от тях са в безсъзнание. Третият е ранен с нож в крака. Съобщено бе за сериозно нараняване и на руски запалянко. При сбиванията вчера репортери на Франс прес са видели запалянко да лежи на земята с окървавена глава и спряло сърце. Над бездиханното тяло френски полицай прави изкуствено дишане. Не се уточнява дали това е англичанинът в предсмъртно състояние. Междувременно френски журналист от руската телевизия „Раша тудей“ (RT) пострада при безредиците в Марсилия, съобщи сайтът на телевизията.

Фабиен Бузанка е водил предаване на живо, когато един от запалянковците го ударил по лицето, недоволен от чутото. Според журналиста запалянкото бил англичанин. Общоруското обединение на запалянковците (ВОБ) съобщи, че има информация за заведено дело срещу руски фен заради сбиване с английски запалянковци, оповести ръководителят на обединението Александър Шпригин. Напрежение имаше и след последния съдийски сигнал на „Велодром“. Група руски запалянковци се втурнаха в сектора, където се намираха британските фенове.

Стюардите се опитаха да удържат положението. Липсваше обаче буферна зова между секторите на запалянковците от двете страни. В същото време ръководителят на Общоруското обединение на запалянковците (ВОБ) Александър Шпригин опроверга пред ТАСС, че е имало сблъсъци между феновете. “По същество нямаше никакво сбиване. Целият сектор на англичаните, централният ъгъл зад вратата, стана и побягна. Никакво сбиване, там имаше полицията, всичко е нормално. Полицията работи добре”, сподели той по телефона. На свой ред футболната асоциация на Англия (ФА) призова привържениците на английския национален отбор да спрат безредиците и да се държан достойно.

Това съобщи на пресконференция говорителят на националния отбор Марк Уитъл. „Много сме разочаровани от сцените на насилие в Марсилия. Властите (на града) трябва да посочат организаторите на безредиците. ФА призовава запалянковците да се държат достойно занапред“, изтъкна Уитърл. Феновете ни в Марсилия позорят страната, изригна бившият английски национал Гари Линекер. „Това е абсолютен позор за страната! Може да се говори за провокации от страна на полицията или други фенове, които предизвикват неприятности, но изглежда, че това се случва само тогава, когато играе националният отбор на Англия“, написа Линекер в микроблога си в Туитър.

Междувременно контролно-дисциплинарната комисия на УЕФА ще разгледа днес поведението на руските запалянковци на мача с Англия, съобщи прес-службата на футболната централа. По време на мача руските фенове палиха пиротехника на трибуните.

Източник BNews.bg