Камера на Живо от Центъра на Разлог

Разбиха престъпна група от частни съдебни изпълнители и полицаи, 8 държавни служители са арестувани

Мащабна акция на прокуратурата и дирекция „Вътрешна сигурност“ срещу фалшифицирането на документи и имотни измами се провежда в София, съобщава Нова.

Според непотвърдена информация има 8 задържани. Част от престъпната група са частни съдебни изпълнители, служители на ГРАО, полицаи.

Направени са опити да бъдат теглени стотици хиляди левове от банки от сметките на починали лица.


Поръчайте книгата „Да запазим българското“ от този линк!

Става въпрос за имоти и схеми за няколко милиона.

8 българи, служители в МВР, ГРАО и частни съдебни изпълнители са арестувани по време на днешната спецоперация срещу схема за източване на пари и присвояване на имоти.

Разследването е проведено по оперативна информация, че лице сключва граждански брак с починал човек, за да се облагодетелства от имоти и пари, обясниха от прокуратурата. Търсели се хора без жив съпруг или съпруга. Служители на ГРАО заличавали, ако има други далечни наследниците на починалите хора, и издавали неистински удостоверения за брак. Служители на Вътрешното министерство са подпомагали, като да предоставяли данни на възрастни лица – дали имат роднини и близки, къде живеят и т.н.

Така са присвоени имотите на над 15 починали лица, както и суми пари от тяхното наследство, като схемата е съществувала от около 5 години според първоначалната информация. При операцията днес е предотвратено прехвърлянето на 4 имота, както и тегленото на сума от 600 000 лева. Една от арестуваните днес е влязла в банков клон, дегизирана като починалата, за да се опита да изтегли парите, но от финансовата институция са реагирали своевременно.

Държавните служители дори са предоставяли лични карти на починалите, за да могат да се извършват всички операции по линия на банкови сметки и имоти. Последният пример от днес е за имот на бул. „Витоша“ в столицата. Престъпната дейност е била реализирана в София, като всички заграбени имоти също са на територията.

Някои от фалшивите бракове били фиктивно сключвани в Русия. Поне документите сочат това. Нито булката, нито младоженецът, не са стъпвали приживе там.

Към този час са претърсени 11 адреса и са иззети множество нотариални актове, лични карти, удостоверения за брак, както и голяма сума пари. Част от участниците в групата са били в полезрението на МВР по подобни схеми в миналото. Предстои прокуратурата да повдигне обвинения на задържаните, както и да се прецени за кои от тях да бъде поискано удължаване на задържането за 72 часа и последващо искане за постоянен арест.

Действия по разследване продължават и към този час. Има данни, че още държавни служители са участвали в престъпната група, но тепърва предстои да бъдат представени доказателства срещу тях.

Източник: trafficnews.bg