Камера на Живо от Центъра на Разлог

Мащабна инициатива, на НПО от Разлог, в отговор на нарастващите престъпления породени от омраза в речта, расизъм, ксенофобия и дискриминация

Сдружение „Алтернативи Интернешънъл“ посрещна 28 младежи от 6 различни държави (Турция, Армения, Грузия, Италия, Испания, Румъния) и в рамките на един месец те казваха „Не на омразата“.

Младите ентусиасти прекараха един месец в Благоевград и изпълняваха Европейска доброволческа служба в местното сдружение.

Младежите са участници в проект „Volunteers 4 Tolerance“, финансиран по програма Еразъм+ и администрирана в България от Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).
По време на проекта доброволците бяха запознати с темата за езика на омразата, дискутираха  различни ненасилствени методи за борба с него, ролята на медиите, откриха повече за човешките права, работиха, разделени в екипи за връзка с медии, създаваха дизайн на рекламни материали.

И нещо повече – в рамките на проекта бе организирана инициативата „Alternativi Action Week“, която включваше работилници в местни училища в партньорство с ръководството на училищата и разбира се, местните млади доброволчески клубове.

Работилниците бяха организирани в СУ с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“, ЕГ „Акад.Людмил Стоянов“, МГ „Акад.С.П.Корольов“ и ПГИ „Иван Илиев“, където заедно с учениците научиха повече за дискриминацията, расизма, стереотипите, езика на омразата.

Заедно се научиха как да се преборят с омразата и насилието, използвайки ненасилствени методи и изкуство. Работилниците не са поредната скучна презентация, а дискусия, базирана на опит и умения в тематиката.