Камера на Живо от Центъра на Разлог

Международното колоездачно състезание „По пътя на римляните 2020“ продължи и днес

Вчера Разлог посрещна национални и регионални професионални отбори от над 13 националности – България, Сърбия, Гърция, Испания, Полша, Италия, Швейцария, Словакия, Франция, Великобритания. Въпреки ограничителните мерки и трудностите в организиране на трансфери поради епидемиологичната обстановка в страната ни, в състезанието участваха и отбори от Украйна и Казахстан.

Участниците ще стартираха надпреварата в китното село Баня пред хотел „Хот Спрингс“ в 15:00 ч., а в 15:10 ч. официалният старт в Разлог беше даден от кмета Красимир Герчев.

По време на първия етап от състезанието (4 обиколки с обща дължина над 120 км) на центъра в Разлог местни детски клубни отбори демонстрираха своите способности по футбол, волейбол, таекуондо, ски.В няколко възрастови категории се проведе и детско колоездачно състезание. Участие  взеха и фолклорни детски формации.

Празничният ден завърши в 19:00 с награждаване както на най-малките, така и на най-добрите при професионалистите.

Заключителният втори етап от международното колоездачно състезание се проведе днес по маршрут Баня – Банско – Добринище – Елешница – Баня – Банско. В 4 последователни обиколки се измина разстояние от над 150 км. Състезателите стартираха отново в село Баня, пред хотел „Хот Спрингс“, в 10:00 ч., след което се отправиха към състезателния старт в Банско, планиран за 10:10 ч.

Награждаването на победителите се състоя в 14:30 в Банско на специално подготвена за целта сцена.

Норберт Банашек от отбора “Мазовше серце” победи в първия етап – 125 км от Банско до Разлог. Във втория (151 км от Баня до Банско) полякът бе 7-и, но това му стигна за първото място в крайното класиране. Първи на финала бе словакът Мартин Вълчак от “Дукла” (Банска Бистрица).

Освен като международно колоездачно състезание, „По пътя на римляните“ е каузата, зад която стоят органзаторите „Хот Спрингс“ и „Долчини“, които съвместно с двете общини целят да популяризират района на Разлог, Баня и Банско като целогодишна туристическа дестинация.

Въпреки извънредното положение преди месеци и въпреки трудностите, причинени от настоящата извънредна обстановка в България, реализирането на този голям състезателен форум е доказателство, че с общи усилия и с подкрепа от партньори и хотелиери в района, един от най-красивите райони на България за трета поредна година беше домакин на толкова значимо спортно събитие.

Амбицията на организаторите е да превърнат международното колоездачно състезание в ежегоден летен празник за жителите и гостите на Разлог, Баня и Банско.