Камера на Живо от Центъра на Разлог

Още по темата: Мечки от дърво с моторна резачка прави самоук майстор на събора Ирин Пирин

irinpirinmechkidarvoИзработването на мечки от дърво с моторна резачка ще е една от големите атракции на Ирин Пирин-Съборът на Югозапада. На поляните край Разлог на 17, 18 и 19-ти юни 2016 г. Васил Говедарски ще демонстрира своето изкуство и ще извае от внушителни парчета смърч  невероятни скулптури.
33-годишният мъж от с. Овчарци, община Сапарева баня, предизвика истински фурор преди година с хобито си да изработва дървени фигури с моторна резачка. Говедарски, който по образование е учител по рисуване, а по професия -строителен техник,  е от потомствена фамилия на дърводелци.  С моторна резачка вече е направил над 50 фигури на мечки, сови, бухали, лисици и други диви животни. При оформяне на пластиките понякога  ползва ъглошлайф и други машини, а детайлите изработва с различни длета. Най-впечатляващи са дървените му мечки, най-голямата от които е с височина  2,50 м и диаметър 1,60 м.
Посетителите на Събора Ирин Пирин ще могат да видят няколко от най-впечатляващите дървени диви животни на Васил Говедарски. Със своята резачка в трите дни на събитието самоукият майстор ще направи три внушителни мечки.
Говедарски ще представи своето хоби, което е без аналог в България, и на следващото събитие  на Фондация „Наследство в бъдещето“ Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ от 15 до 17 юли.
Ирин Пирин–Съборът на Югозапада се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Разлог и ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. В дните на събитието (17-19 юни 2016 г.) ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога”, в който ще участват над 5000 изпълнители и  четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.  Край Разлог ще има кулинарни зони с традиционни за региона ястия, детска творителница, музейни експозиции, алея на занаятите, състезания с коне-тежковози, народни веселби и вечерни концерти с най-добрите народни изпълнители от Пирин и Рила.