Камера на Живо от Центъра на Разлог

Мислите, че познавате британците? Някои от тези клишета ще ви учудят

Ако наистина вярвате, че британците не могат да готвят, значи сте повярвали на един от най-често срещаните митове за Обединеното кралство.

Може би мислите още, че във Великобритания навсякъде храната е ужасна, а бирата е топла. Вероятно сте пълни с цял куп погрешни представи за това какво да очаквате в Обединеното кралство, които сте взели от истории и филми, особено ако знаете и английски.

Колкото и да смятате, че познавате страната, някои от тези клишета са много далеч от истината. Ето какво се крие зад някои от най-известните митове за Великобритания:

Храната е много зле

След Втората световна война голяма част от страната живее бедно. Едно цяло поколение израства с храна на малки порции и без да знае какво означава хубаво ядене.

Но това вече е история. Британците вече са много по-претенциозни относно това, което ядат и кое е приемливо. Кулинарните предавания на Острова са толкова изкусителни, че хората ги наричат „кулинарно порно“.

Всичко спира в 4 ч. следобед за чай

Изненада – много британци обичат кафе. А времето за една хубава чаша чай, както казват, може да е във всяка част на деня.

Но освен за Коледа, когато има много сладкиши за изяждане, никой няма време за дълги засукани следобедни чайове със сандвичи, торти, кексове с крем, кифлички със сладко и т.н. А комплектите за чай, които можете да видите в някой от случаите на Агата Кристи, събират прах върху някой шкаф.Но понеже това е нещо, което не се случва всеки ден, истинските следобедни чайове са се превърнали в нещо изискано. Отделете време при своето пътуване за поне един истински следобеден чай в хотел или чайна в провинцията. И не забравяйте, че по-голямата част от британците пият чая си с мляко.

Навсякъде бирата е топла

Вярно е, че британските бираджии не обичат ледено студена бира, но не я пият и топла. В кръчмите бирата се съхранява в мазета, където е доста по-хладно от стайна температура. На тази температура се усещат най-добре вкусовете на напитката. Ако искате наистина ледена бира, поръчайте си бутилирана, която да ви извадят от хладилника.

Въпросът е в климата. Британците като цяло не обичат ледени напитки и по принцип сервират сокове или газирани напитки без лед. Ако прекарате известно време в страната ще разберете защо – въпреки че времето не е чак толкова студено, то рядко е и толкова горещо, че да ви се прииска да изпиете нещо, което да е „умряло от студ“.

В Лондон винаги е мъгливо

Вече не. Забравете романтичните филми от 40-те и 50-те години, които може да сте гледали по телевизията. Мъглите над Лондон не са причинени от влажното време, а от замърсяването на въздуха при горенето на черни въглища за отопление от милиони домакинства.

През 1956 година е издаден закон, който забранява горенето на всякакви горива, с изключение на тези, които не произвеждат дим. Той засяга най-вече антрацитените въглища. За няколко години опушените фасади на обществените сгради са почистени и лондонската мъгла остава в миналото.

Всички изяждат огромни закуски

Пълната английска закуска, каквато се сервира в хотелите и местата за настаняване, е почти еднаква в цялата страна.

Класическият вариант включва яйца, бекон, наденички, сотирани гъби, печени домати, боб и препечена филийка. В някои части на страната могат да ви предложат пържен хляб или парче черен пудинг.

Не си мислете, че някой закусва така всеки ден. Хората, които извършват тежък физически труд, може би ядат част от това всеки ден, но повечето го оставят за уикенда или почивката и е много вероятно да го направят само веднъж.

Здравеопазването е безплатно за всички

Жителите на Обединеното кралство и някои други, определени със специални правила, имат изцяло безплатен достъп до Националната здравна система, макар че дори и там им искат такси за зъболекар или за очила.

Чужденците, обаче, могат да се класират само за спешно лечение в спешното отделение на болница, кабинет на общопрактикуващ лекар или център, в който се третират спешни случаи. Ако след получена неотложна помощ ви приемат в болница, запишат ви за контролен преглед или ви дадат рецепта, ще трябва да платите. Затова не напускайте страната си без медицинска застраховка.

Кралицата управлява Англия

Суверенът – крал или кралица, е символичният държавен глава на Обединеното кралство и Общността. Но тя има много малко истински правомощия.

Великобритания, Обединеното кралство и Англия са едно и също нещо

Не наричайте шотландец или уелсец „англичанин“, ако ви е мил животът. Сложната история на Британските острови е довела до усложнена ситуация с наименованията.

Великобритания е остров, на който се намират три отделни държави – Англия, Шотландия и Уелс;

Обединеното кралство се състои от Великобритания и Северна Ирландия, както е и пълното му име;

Нормандските острови (Каналните острови) и Остров Ман – Джърси, Гърнзи, Олдърби, Сарк, Хърм и намиращият се в Ирландско море Остров Ман признават кралицата за техен символичен държавен глава, но не са част нито от Великобритания нито от Обединеното кралство;

Британските острови нямат официален статус, но са се превърнали в обичайно название за всички острови около тези части, включващи Великобритания, Нормандските острови, остров Ман и, колкото и да им е неприятно на хората в република Ирландия, на цяла Ирландия.

За да не сгрешите, наричайте цялото място в разговори или писма Обединеното кралство и не забравяйте да не наричате шотландците „англичани“.

Пътуването винаги е скъпо

Бензинът е скъп и пътуването с влак, особено запазено в последния момент, също може да бъде. Но британските влакове, при ранна резервация, могат да бъдат удивително евтини и са едни от най-добрите варианти за пътуване.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни: