Камера на Живо от Центъра на Разлог

Мистерията на ХХI век – Изчезването на малайзийския самолет 370

Малайзийският полет MH370 стана най-голямата авиационна мистерия в света, когато изчезна без следа на 8 март 2014 година. Четири години по-късно експертите не са по-близо до намирането на липсващия Боинг 777.

Мистерията на ХХI век – Изчезването на малайзийския самолет 370

Самолетът на Малайзийските авиолини MH370 излита от Куала Лумпур с дестинация Пекин с 239 души на борда.

Точно в 12.14 часа на 8 март 2014 г. компанията губи контакт с MH370 близо до остров Пукет в пролива Малака. Малайзийските власти вярват, че последните думи, чути от пилота на самолета или от втория пилот, са: Лека нощ, Малайзия три седем нула.

Сателитното проследяване на полета показва, че машината продължава да лети около седем часа, преди горивото да свърши. Експерти изчислили, че самолетът се е разбил на около 1000 километра западно от град Пърт, Австралия – напълно противоположен маршрут от първоначалния.

Мащабно търсене на морското дъно на Индийския океан обаче не успя да намери останки от машината. Точно така се родиха и стотиците конспиративни теории за изчезването на полет MH370.

Популярна теория за изчезването на самолета е, че пилотът капитан Шах умишлено се е разбил в Индийския океан, извършвайки престъпен акт на масово убийство и самоубийство.Друга теория гласи, че самолетът е бил хакнат от афганистански терористи, които го принудили да се разбие в океана. Според други самолетът е бил отвлечен и приземен в северните райони на Пакистан, за да бъде използван в бъдеще като средство за тероризъм, подобно на атентатите от 11 септември 2001 година.

Шокираща книга на няколко малайзиски журналисти твърди, че самолетът е бил свален случайно от рекета, изстреляна при съвместно американско-тайландско учение. За да си спестят неудобството и изплащането на компенсации, властите на двете държави потулили случая. Теорията дори допуска, че има оцелели от катастрофата, които се държат против волята им в американска база в Тихия океан.

Бившият малайзийски премиер Махатир Мохамад обвини ЦРУ, че знае за местонахождението на полет MH370. Той казва в блога си, че някой е скрил нещо, защото ако GPS-системата на самолета се повреди, тогава Боинг или американската правителствена агенция ще знаят защо. В блога си през 2015 г. 88-годишният мъж предполага, че в случай на отвличане на самолета контролът на машината би могъл да бъде активиран дистанционно другаде.

Разбира се, има и много теории, че самолетът е отвлечен от извънземни или дори е станал жертва на прокоба.

Търсенето на останките приключи на 29 май 2018 година. Въпреки официалната теория, че самолетът се е разбил в Индийския океан, светът не е убеден в нея.

Източник: sanovnik.bg